Buitenland
VPRO

Hoe gevaarlijk is AI voor de Amerikaanse verkiezingen?

foto: Brendan Smialowski, Jim WATSON / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gevaarlijk is AI voor de Amerikaanse verkiezingen?

Het is Super Tuesday in de Verenigde Staten. In vijftien staten stemmen Democraten en Republikeinen wie hun presidentskandidaat wordt. De twee partijen doen alles om stemmers te trekken en krijgen tegenstand vanuit een onverwachte hoek: AI, oftewel kunstmatige intelligentie.

Nep-Biden

Tijdens de voorverkiezingen in New Hampshire van januari werden Democraten verrast met een door AI-gegenereerde video. Steven Kramer, een politiek consultant, had met behulp van de software van OpenAI de stem van Biden nagemaakt. "Die klonk echt heel overtuigend", vertelt correspondent Mari Meyer in Bureau Buitenland. "Daarna liet Kramer robocalls, ofwel geautomatiseerde telefoontjes, plegen naar Democratische stemmers. Zij werden door de nep-Biden opgeroepen om thuis te blijven. De voorverkiezingen waren volgens nep-Biden niet belangrijk." Dat is extra opmerkelijk, gezien Kramer zelf Democraat blijkt te zijn.

Bij CBS New York legt Kramer uit waarom hij dit deed.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kramer zegt dat hij met zijn actie aandacht wilde vestigen op het mogelijk misbruik van AI tijdens verkiezingscampagnes, vertelt Meyer. Maar de Amerikaanse overheid neemt het zwaarder op, vervolgt de correspondent. "Die ziet het als de eerste aantoonbare poging om een verkiezingsresultaat te manipuleren met behulp van AI."

Wat nu?

De Federal Communications Commission, de overheidscommissie die ook regels maakt over gewone spamtelefoontjes, heeft direct geautomatiseerde belletjes met AI-stemmen verboden. Steven Kramer wordt vervolgd.

Maar het kostte de autoriteiten een paar weken om hem te vinden, vertelt Meyer. "Toen waren de verkiezingen al geweest. Als desinformatie eenmaal de wereld in is geholpen, hebben partijen er weinig controle meer over. Daar wordt nu voor gevreesd. Democraten en Republikeinen zetten zich daarom schrap voor de invloed die AI zal hebben op de verkiezingen."

Chaos in Haïti & Grote zorgen om Chinese economie - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie