Buitenland

De afkeer van Trump brengt een nieuwe generatie demonstranten op de been

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De afkeer van Trump brengt een nieuwe generatie demonstranten op de been

[KRO-NCRV] Donald Trump heeft inmiddels meer tegenstanders dan bondgenoten, want met wie heeft Trump eigenlijk geen ruzie? In verschillende steden, zoals New York, zijn ze het zat. Burgers gaan de straten op en protesteren tegen Trump.

Verslaggever Egbert Hermsen liep voor De Ochtend mee met een anti-Trump mars langs de oever van de Hudson in Manhattan en sprak met de 67-jarige vakbondsactivist Dennis O’Neal.

O'Neal demonstreert al sinds zijn studententijd. Nu Trump aan de macht is, ziet hij weer een hele nieuwe generatie demonstranten ontstaan.

Dennis O'Neal tijdens anti-Trump mars
Quote

De afkeer van Trump helpt mensen over de drempel

Volgens O’Neal is twintig tot dertig procent van de demonstranten van nu ‘nieuw’. Zij gingen nooit eerder de straten op. Dat zij dit nu wel doen is volgens O’Neal een teken van groeiende solidariteit. De afkeer van Trump helpt deze mensen volgens hem over de drempel. Ze hebben allemaal een gezamenlijke vijand en dat verbroedert.

O’Neal is hier blij mee, want volgens hem was het te stil geworden op straat. “Neem de milieubeweging”, zegt hij, “die is voortgekomen uit de protesten van de jaren ‘60, maar uitgegroeid tot een serie NGO’s die haast bedrijfsmatig met lobbywerk de eigen doelen probeert te realiseren.”

Dat er nu weer een brede sociale beweging lijkt te ontstaan, is dat dan de ‘verdienste’ van Trump? “Tja, dat is dan ook meteen het enige positieve wat ik over de man kan vertellen”, lacht O’Neal.

Protesten tegen Trump

Ster advertentie
Ster advertentie