Buitenland
VPRO

'We gaan binnenkort ook 's nachts begraven'

foto: João Santana / Sindsepfoto: João Santana / Sindsep
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We gaan binnenkort ook 's nachts begraven'

De Braziliaanse grafdelver Manoel Norberto Pereira werkt tijdens de corona-uitbraak soms 12 uur op een dag. "Ik ben bang dat de maximum capaciteit van onze begraafplaats bereikt kan worden. Want het aantal doden blijft maar toenemen." Bureau Buitenland sprak met hem.

Overuren als grafdelver

De 53-jarige Pereira werkt al 20 jaar als grafdelver op begraafplaats Vila Nova Cachoerinha, de op één na grootste van de gemeente São Paulo. "Per dag overlijden nu meer dan 300 mensen door het coronavirus in onze gemeente. Binnenkort beginnen we met nachtelijke begrafenissen. De generators en verlichting staan al klaar."

De Braziliaanse grafdelver Manoel Norberto Pereira

Collega's overleden

De langere werkdagen en het risico op besmetting maken dat Pereira zich wel zorgen maakt. "Drie collega's van me zijn al overleden aan de gevolgen van het virus." De vakbond hamert er bij de gemeente op dat er genoeg beschermende materialen beschikbaar zijn voor Pereira en andere grafdelvers, zoals plastic overalls, handschoenen en mondkapjes. "Zolang dat er is, voel ik me redelijk veilig."

Het is ook niet de eerste keer dat Pereira een viruspandemie meemaakt. "We hadden begin deze eeuw het H1N1-virus (Mexicaanse griep), toen moesten we ook extra voorzichtig zijn. Bovendien is ons werk van groot maatschappelijk belang, dus ik wil niet stoppen."

Geen waardering

Toch voelt Pereira zich vanuit de landelijke politiek niet gesteund. "Onze president Jair Bolsonaro bevroor onlangs de salarissen van de ambtenaren die in de frontlinie staan: grafdelvers, maar ook verpleegkundigen. Zo zie je hoe onze president ons werk niet waardeert."

Over de nabije toekomst is de grafdelver pessimistisch. "De quarantainemaatregelen worden al versoepeld, de metro's, bussen en treinen zitten alweer vol. Terwijl het aantal besmettingen en doden in Brazilië maar blijft groeien."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie