Buitenland
VPRO

Straatartiest bespeelt in sneltreinvaart alle 272 Londense metrostations

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Straatartiest bespeelt in sneltreinvaart alle 272 Londense metrostations

De Londense straatmuzikant Dan Tredget heeft het doel om de eerste persoon te zijn die buiten alle Londense metrostations heeft opgetreden. Correspondent Anne Saenen vertelt in Bureau Buitenland dat het ook geen bescheiden plan is, want de Britse hoofdstad kent maar liefst 272 metrostations.

Video niet beschikbaar

Gemiste muziekles

Dan Tredget is volgens Saenen een doodgewone Australische gitaarleraar die in Londen woont. "Maar toen één van zijn lessen een keer werd afgezegd, besloot hij zijn tijd anders te gaan gebruiken door muziek te gaan spelen voor een metrostation om zo alsnog geld te verdienen ter compensatie van zijn gemiste les. Dat beviel zo goed, dat hij besloot om op élk metrostation van Londen een keer te gaan spelen."

Het geld dat hij ophaalt gaat naar een goed doel en trekt veel bekijks. Zijn TikTok account telt inmiddels 132.000 volgers, en hij heeft al aardig wat aandacht gekregen in de media; van lokale kranten tot de BBC.

Van verbod naar jubileum

Die aandacht leidt ook tot grote vreugde bij de Londense vervoermaatschappij 'Transport for London' want zij vieren juist dit jaar het 20-jarig jubileum van een succesvolle straatartiesten programma. "In de Londense metro was straatmuziek voor 2003 verboden en compleet ongereguleerd. Maar toen Transport for Londen er na een peiling achter kwam dat reizigers muziek onderweg juist prettig vinden, besloten ze audities te organiseren en artiesten een vergunning te geven om op bepaalde plekken in de ondergrondse te mogen spelen. Op deze manier hoopte TFL de standaard van muziek ook hoog te houden."

Vanaf dag 1 bleek het programma een enorm succes. Het eerste jaar hadden ze 200 vergunningen te vergeven en kregen ze 800 aanmeldingen. Inmiddels gaat het om duizenden artiesten die om die 200 vergunningen strijden. Deze maand –voor het eerst sinds 2017– worden er weer audities gehouden: straatartiesten moeten zich dan bewijzen in een druk metrostation voor 3 juryleden.

Ron DeSantis trekt zich terug & Stemmen uit Gaza: hoe nu verder? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie