Buitenland

Humanitaire wapenstilstand in Ethiopië brengt vrede dichterbij

VPRO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Humanitaire wapenstilstand in Ethiopië brengt vrede dichterbij

Eindelijk komt er hoopvol nieuws naar buiten over de oorlog die al anderhalf jaar woedt in Ethiopië. Voor het eerst in lange tijd laat de overheid op grote schaal humanitaire hulp toe in deelstaat Tigray, waar door de oorlog 90 procent van de bevolking dringend voedselhulp nodig heeft.

Cruciale hulp kan eindelijk Tigray in

“Het is best bijzonder dat er nu hulpgoederen het gebied in kunnen, het is onderdeel van de humanitaire wapenstilstand die is afgesproken”, vertelt Mirjam van Reisen, hoogleraar Internationale Relaties aan de Universiteit van Tilburg. “Lange tijd heeft de centrale regering het gebied afgesloten van hulpgoederen, in een poging om het leger van Tigray te verzwakken”.

Maar de druk op premier Abiye Ahmed nam steeds verder toe de afgelopen tijd. "De situatie is penibel: er zijn zware Amerikaanse sancties en ambtenaren hebben al maanden geen salaris gekregen. Zelfs Ahmed’s bondgenoten in de Verenigde Arabische Emiraten drongen aan op noodhulp voor Tigray, terwijl ze eerder nog drones leverden aan de regering voor hun aanval op de deelstaat. Ook zij voelden druk vanuit Amerika.”

De noodhulp in het gebied komt al op gang, aan de grens van de provincie liggen al grote voorraden voedsel klaar van het World Food Program. En er bestaat de hoop dat de huidige wapenstilstand de kans biedt voor een einde van de oorlog. “Het is wel de gedachte dat er nu vredesonderhandelingen aankomen, al bestaat er onder de Tigrayers nog veel wantrouwen. Abiye Ahmed zal zich eerst moeten bewijzen door zich er ook daadwerkelijk aan te houden.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie