Buitenland
VPRO

'Amerika is niet meer het land van de witte, rechtse, homo-hatende man'

foto: charles groenhuijsenfoto: charles groenhuijsen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Amerika is niet meer het land van de witte, rechtse, homo-hatende man'

Journalist en presentator Charles Groenhuijsen schreef sinds 2007 zes boeken over de Verenigde Staten en de politiek aldaar. In zijn nieuwe boek Amerika na Donald Trump schept hij een verrassend beeld van het Amerika van morgen. In Nooit Meer Slapen praat hij met Pieter van der Wielen over de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen en de toekomst van het land.

Zijn tweede vaderland

Als Covid-19 niet was uitgebroken, dan zou Groenhuijsen dit jaar tijdens zijn vakantie zes weken met de camper door de Verenigde Staten trekken. "Die enorme ruimte die ze daar hebben fascineert mij. Het is aan de ene kant dodelijk saai, maar ik geniet er ook ontzettend van."

Groenhuijsen houdt van The States, het is het land waar zijn kinderen zijn geboren en opgegroeid, en waar hij de grote gastvrijheid heeft ervaren. Hij ziet Amerika als zijn tweede vaderland. De basis voor die liefde staat los van de politieke actualiteit. Want hij ziet ook dat er veel fout gaat in het land. Groenhuijsen vindt het verdrietig wat er met 'zijn Amerika' gebeurt. Hij vertelt: "De vaderlandsliefde wordt nu overwoekerd door het onkruid van polarisatie en wederzijdse haat en uitsluiting."

Harde en zachte infrastructuur

De twee grote gebreken van Amerika onderscheidt Groenhuijsen in de 'harde infrastructuur', zoals achterstallig onderhoud; en 'zachte infrastructuur', zoals levenszekerheid. Beiden gebreken zorgen voor grote problemen in de zorg. "Als een kind valt en hechtingen nodig heeft, dan kom je in een ziekenhuis, en hoe het er daar voor staat… dat geloof je bijna niet. Het is echt de derde wereld", vertelt hij kritisch.

"Daarnaast is het niet meer kunnen betalen van dokters en ziekenhuisrekeningen één van de grootste oorzaken van financieel faillissement", vertelt Groenhuijsen. "Het komt massaal voor dat men behandelingen moet stoppen, omdat het niet meer te betalen valt. Mensen gaan financieel kapot."

'Amerika wordt steeds progressiever'

Toch ziet Groenhuijsen ook verandering in het land: "Amerika wordt steeds progressiever", meent hij. Dat dit in de politiek nog niet is terug te zien, heeft volgens hem verschillende redenen. Zo stemmen progressief denkende Amerikanen in minder grote getale en wordt er gerotzooid met de grenzen van kiesdistricten.

Dit zorgt ervoor dat Republikeinen met minder stemmen meer zetels binnenhalen. "Maar als je achterhaalt wat Amerikanen écht willen, dan willen ze een schoner, beter georganiseerd land met minder ongelijkheid."

Kantelpunt

Groenhuijsen voorspelt dat Trump de komende verkiezingen niet nogmaals gaat winnen. Joe Biden mag dan wel oud zijn en ook onhandige dingen zeggen, maar volgens Groenhuijsen hebben minder mensen een hekel aan hem dan aan Hillary Clinton "De gunfactor was bij Clinton echt 0,0. Twijfelende kiezers kunnen nu het verschil maken door op Biden te stemmen."

Amerika staat volgens de schrijver voor een kantelpunt. In zijn boek Amerika na Donald Trump onderzoekt hij of Amerika eindelijk in de richting van een '21-eeuwse samenleving' gaat koersen. "Een samenleving met een diverse bevolking, waarin je aan klimaat, infrastructuur, gelijkheid en onderwijs denkt."

Maar het land kan ook weer teruggaan naar de waarden van de twintigste eeuw als het zich blijft verzetten tegen het homohuwelijk en abortus. Van één ding is Groenhuijsen in ieder geval zeker: "Amerika is niet meer het land van de blanke, rechtse, homo-hatende man. En dat wordt het ook niet meer."

Het boek Amerika na Donald Trump verschijnt op 9 september.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie