Buitenland
VPRO

Controverse over Californisch graffiti-paradijs

foto: AFP / Frederic J. Brown
  1. Nieuwschevron right
  2. Controverse over Californisch graffiti-paradijs

In Downtown LA is een leegstaande wolkenkrabber versierd met graffiti - of beklad, hoe je het ook maar bekijkt. Het gebouw is een soort pelgrimsoord geworden voor Instagrammers en graffiti-artiesten, die er hun tags achterlaten. Maar daar is niet iedereen blij mee, vertelt correspondent Mari Meyer in Bureau Buitenland.

Woningnood

"Activisten vinden het een schande dat er zoveel woonruimte wordt verspild in een stad met zulke hoge woonkosten, grote woningnood en veel daklozen, waarvan er toevallig ook nog eens heel veel downtown verblijven. En de gemeenteraad en burgemeester Karen Bass zijn ook boos", vertelt Meyer. "De politie heeft noodgedwongen de bewaking op zich genomen en er zijn de afgelopen twee weken al meer dan tien mensen met spuitbussen verf gearresteerd."

Verantwoordelijk voor de chaos

"De gemeente overweegt om zelf de rommel in en om het gebouw op te ruimen en de projectontwikkelaar een rekening te sturen, al is de vraag of die ooit betaald gaat worden", zegt Meyer. De betreffende Chinese projectontwikkelaar is inmiddels namelijk failliet, waardoor het moeilijk bepalen is wie nou verantwoordelijk is voor de chaos. Zeker is wel dat dit enorme kunstwerk niet voor altijd zo zal blijven staan, volgens de correspondent.

Ondergronds kinderdagverblijf in Charkiv & Onverwachte verkiezingsuitslag Pakistan - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie