Buitenland
VPRO

Waarom Erdogan zich niet druk maakt om de Europese top

foto: JOHN THYS / AFPfoto: JOHN THYS / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Erdogan zich niet druk maakt om de Europese top

Tussen de Europese Unie en Turkije liep de spanning het afgelopen jaar hoog op, vooral over gasvelden in de Middelandse Zee. Even werd er zelfs voor een militaire botsing gevreesd. En ook in Turkije zelf rommelt het, door een aantal opmerkelijke beslissingen van president Erdogan. Tijdens de EU-top wordt de relatie met de Turken besproken. In Bureau Buitenland vertelt Turkije-deskundige Erik-Jan Zürcher wat er bij deze top voor Turkije en de Europese Unie op het spel staat.

VPRO BB Turkije

In aanloop naar de top werd onderzocht of sancties nodig waren richting Turkije, maar de EU zag daar vooralsnog van af, omdat de Turken zich rustig hielden. Zürcher vindt dat niet verrassend. "Dat komt door de vluchtelingendeal. Europa vindt dat het Turkije nodig heeft om het vluchtelingenprobleem te beheersen. En om de problemen in Syrië en Libië te kunnen oplossen."

Omslaande houding

Afgelopen week sloeg de rustige houding van de Turken om. Zo stapte Erdogan uit de Istanboel conventie, een verdrag waarmee onder andere geweld tegen vrouwen voorkomen en veroordeeld moet worden. En er wordt geprobeerd oppositiepartij HDP monddood te maken. Zo wordt geprobeerd de partij te verbieden en zijn leden opgepakt.

Tekst gaat verder onder de video:

Erik-Jan Zürcher vertelt over het harde optreden van Erdogan tegen de HDP.

Video niet beschikbaar

Daarnaast wil Erdogan in de buitenlandse politiek problemen scheppen, zodat er met Turkije rekening gehouden moet worden, denkt hij. "Er wordt bewust instabiliteit gecreëerd, zodat Europa en de VS niet om Turkije heen kunnen." Zürcher besluit: "Hoe lastig de Turken ook zijn, Europa heeft ze nodig."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie