Buitenland
NOS

Coolio’s Gangsta's Paradise is meer dan een 'gouwe ouwe': 'Het is een dijkdoorbraak'

foto: ÀNPfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Coolio’s Gangsta's Paradise is meer dan een 'gouwe ouwe': 'Het is een dijkdoorbraak'

De Amerikaanse rapper Coolio is op 59-jarige leeftijd overleden. Het is nog onbekend waar de rapper aan overleed. Coolio was vooral bekend door zijn nummer Gangsta's Paradise. Programmamaker en NPO Radio 2 Soul en Jazz-dj Andrew Makkinga vertelt over de impact van de rapper en zijn muziek bij het Radio 1 Journaal.

Programmamaker en Radio 2-dj Andrew Makkinga vertelt over de impact van Coolio en zijn muziek

Gangsta's Paradise

Coolio, oftewel Artis Leon Ivey Jr, was een Amerikaanse rapper, acteur en producer. Bekend van het nummer Gangsta's Paradise, gesampled van Stevie Wonder's Pasttime Paradise, maakte hij een grote naam voor zichzelf in de hiphopscene.

Programmamaker en dj Andrew Makkinga vertelt wat het nummer van Coolio heeft betekend voor de wereld. "Het is een dijkdoorbraak, denk ik. Het is nu geïnstitutionaliseerd als een gouwe ouwe, voor velen is het ook een guilty pleasure. Het is het verhaal over een jongen uit LA. Over bijvoorbeeld politiegeweld. Dat was ineens door de speakers van Tokio tot Zuid-Afrika te horen."

"Coolio was een van de beste rappers ooit. Maar het nummer heeft ontzettend veel betekent. Achter de deur die opengetrapt werd, konden heel veel andere rappers de mainstream inwandelen met muziek die heel authentiek was. De muziek van Coolio bleef bij het straatleven en het leven als zwarte man in LA, iemand die booksmart was, maar ook een crackverslaafde was", vertelt Makkinga.

Stevie Wonder

Maar ook anderen hadden die invloed. "Coolio is echt niet alleen geweest. Tupac, Michael Jackson en de Fugees hebben ook heel bijzondere muziek gemaakt." Toch maakte het nummer iets los in mensen. "Je hebt soms een bijzondere track en die raakt mensen. Deze track van Coolio laat zien dat hiphop geboren is in het huis van soul en jazz muziek. Dat huis is weer gebouwd door tot slaafgemaakten die elementen van Afrikaanse muzikale tradities meenamen. Het feit dat deze track zo aansloeg en deze mensen raakt, ook als ze de tekst niet kennen, is ook een bewijs van hoe goed Stevie Wonder is", eindigt Makkinga.

item coolio

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie