Buitenland

Inwoners Mexico-Stad na aardbeving nog altijd in onzekerheid

foto: Martijn Grimmiusfoto: Martijn Grimmius
  1. Nieuwschevron right
  2. Inwoners Mexico-Stad na aardbeving nog altijd in onzekerheid

Een schietgebedje om je veiligheid te garanderen. Voor duizenden Mexicanen is dat het enige wat ze kunnen doen. En wachten. Wachten op een ingenieur die je huis komt bekijken om te zien of het nog bewoonbaar is. Eén van de belangrijkste redenen waarom veel mensen nog niet terug kunnen in hun woning is het grote tekort aan inspecteurs die met zekerheid kunnen zeggen wat de staat is van het gebouw.

Te gevaarlijk om naar binnen te gaan

Mexico-Stad is 19 september hard getroffen door een aardbeving. Zo worden huizen afgezet met gele linten. Het is 'praktisch onveilig'. Ellen Paap is reisleider en heeft een huis in Mexico-Stad, maar eigenlijk is het te gevaarlijk om naar binnen te gaan. Paap is preventief geëvacueerd. Zo komt de bewoonster alleen wat spulletjes ophalen, want bewoonbaar is het huis niet meer, omdat haar appartement wordt bedreigd door een naastgelegen gebouw dat op instorten staat.

Bekijk Mexico-Stad nu van dichtbij in 360 graden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Amerikaanse ingenieurs

Een paar blokken verderop wordt een huis van de buitenkant geïnspecteerd door Amerikaanse ingenieurs. Ze zijn hier als vrijwilliger om te leren van de aardbeving, vertelt de groepsleider Daniël Zepéto. De ingenieurs bestuderen het gebouw en kijken hoe het huis zich 'gedraagt' bij een aardbeving. Deze ervaringen nemen de Amerikanen mee om mensen te informeren en om soortgelijke schade te voorkomen.

De Nederlandse reisleidster is blij met de komst van de Amerikanen en hoopt dat zij haar situatie onder de aandacht kunnen brengen bij de overheid, want die laat het volgens haar vooralsnog behoorlijk afweten. Echter hebben de Amerikanen niet de mogelijkheid om een gebouw officieel veilig te verklaren. Het beste dat Daniël Zepéto kan doen, is zijn mening geven en de mensen ondersteunen.

Stroperig en bureaucratisch

Maria de Fatima Garcia werkt voor een deelgemeente van Mexico-Stad en zag ook vlak na de aardbeving dat er van alles misging. Na de aardbeving van 1985 was er volgens Maria geen enkel programma bedacht dat vertelde wat je moet doen als er gebouwen zijn ingestort. Destijds is er geïnventariseerd wie er gevaar liep en wie er naast een gebouw wonen dat op instorten staat. Maria vervolgt: "Uiteindelijk moeten ook wij naar de centrale gemeente en daar verloopt alles erg stroperig en bureaucratisch".

Kapper blijft noodgedwongen doorknippen

Onder het appartement van Paap werkt momenteel een kapper. Hij gaat stug door, omdat er geld in het laatje gebracht moet worden. Het gebouw dat nu dreigt in te storten boven zijn zaak, stond na de aardbeving van 1985 ook al wankel. Volgens Maria had er toen ook al iets mee moeten gebeuren. Het feit dat het gebouw er nog staat, is volgens haar te wijten aan corruptie. Ondertussen verlaat Ellen Paap haar onbewoonbare huis.

Ster advertentie
Ster advertentie