Buitenland
AVROTROS

Michiel Vos in Humberto: 'VS is het meest ongelijke en oneerlijke westerse land'

foto: ANP via EPA (Rellen in New York na dood George Floyd)foto: ANP via EPA (Rellen in New York na dood George Floyd)
  1. Nieuwschevron right
  2. Michiel Vos in Humberto: 'VS is het meest ongelijke en oneerlijke westerse land'

Een witte politieman uit Minneapolis duwt met zijn knie het hoofd van een zwarte man tegen de grond. De man krijgt geen adem en smeekt de agent om te stoppen. De politieman stopt niet en George Floyd sterft. Inmiddels zijn er in verschillende Amerikaanse steden protesten. In Minneapolis is het politiebureau bestormd en in brand gestoken. "We hadden dit gesprek bij bewijs van spreken ook een jaar geleden, of tien jaar geleden kunnen hebben", zegt Amerika-correspondent Michiel Vos in Humberto.

Michiel Vos: 'Dit is het meest ongelijke en oneerlijke westerse land ter wereld'

De burgemeester van Minneapolis heeft zich emotioneel en fel afgekeerd van het politiegeweld. Volgens Michiel Vos is dat bijzonder: "Normaal schaart de burgemeester zich achter de politie, maar het tekent de wanhoop van de lokale politiek."

Dat de politie van Amerika in vergelijking met West-Europese politiekorpsen veel en snel geweld gebruikt blijkt uit de cijfers. Het blijkt heel moeilijk om dit soort politiegeweld uit te bannen. Michiel Vos: "Een voorbeeld: deze zwarte man werd aangehouden met een arrestatietechniek die niet meer toegepast mag worden, die nekklem. Toch gebeurt het."

Volgens Vos vragen, naast de burgemeester, veel Amerikanen zich af hoe het kan dat deze politieagent niet gearresteerd is. "De zwarte man heeft het idee dat ze constant in de hoek zitten waar de klappen vallen. Als het nu gaat om corona of politiegeweld. Dit is het meest ongelijke en oneerlijke westerse land ter wereld."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie