Buitenland
VPRO

EU-maatregel tegen Amerikaanse Iran-sancties blijkt wassen neus

foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREHfoto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
  1. Nieuwschevron right
  2. EU-maatregel tegen Amerikaanse Iran-sancties blijkt wassen neus

De maatregel waarmee de Europese Unie een dam probeert op te werpen tegen de Amerikaanse sancties tegen Iran, blijkt in de praktijk een wassen neus. In de grote EU-lidstaten is nog maar één bedrijf voor de rechter gedaagd dat - in strijd met de Europese regels – gehoor gaf aan de Amerikaanse oproep tot een handelsboycot tegen Iran. Ook Nederland heeft nog niets ondernomen om het EU-beleid te handhaven. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Buitenland.

Het draait allemaal om het zogeheten Blokkadestatuut (ook wel de anti-boycotverordening genoemd), waarmee de Europese Commissie de effecten hoopte te beperken van de sancties die de Verenigde Staten tegen Iran hebben ingesteld.

De verordening belooft enerzijds hulp aan bedrijven die door de Amerikaanse sancties getroffen dreigen te worden, en voorziet anderzijds in strafmaatregelen tegen bedrijven die gehoor geven aan de boycot van de VS.

Handel met Iran

Nu blijkt dat de EU ruim een half jaar nadat de tegenmaatregelen van kracht werden de handel met Iran niet op peil kan houden. In documenten uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Zweden is niets terug te vinden dat duidt op enige vorm van handhaving.

Tot dusver is alleen in Duitsland een bedrijf voor de rechter gebracht wegens overtreding van de anti-boycotmaatregel. Maar die zaak werd aangebracht door een concurrerend bedrijf en niet door de overheidsinstantie die op naleving zou moeten controleren.

De EU vindt dat het bewind van president Rohani zich wel aan de atoomdeal houdt en wil de economische betrekkingen met Iran in stand houden. Alleen al de bilaterale handel tussen Nederland en Iran verdriedubbelde tussen 2015 en 2017 van 486 miljoen naar 1,66 miljard, meldde minister Sigrid Kaag in november aan de Tweede Kamer.

Toch is ook Nederland nog niet begonnen met het controleren van bedrijven die mogelijk over de schreef zijn gegaan, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken daartoe nog geen opdracht heeft gegeven aan de Douane, die belast is met de handhaving.

"Wij zijn nog met het ministerie van Buitenlandse Zaken in discussie over de precieze opdrachtomschrijving", zegt een woordvoerder van de Douane.

Europarlementariër Kati Piri reageerde in Bureau Buitenland op dit nieuws en de laatste ontwikkelingen in de Golf.

EU-maatregel tegen Amerikaanse Iran-sancties blijkt wassen neus

Ster advertentie
Ster advertentie