Buitenland
VPRO

'Muziek houdt Congo samen, het is haar identiteit'

foto: Cedric Gerbehayefoto: Cedric Gerbehaye
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Muziek houdt Congo samen, het is haar identiteit'

De vrees dat de besmettelijke ziekte ebola zich verder verspreidt is een feit. Een Congolese pastoor die op de bus van Butembo naar de miljoenenstad Goma stapte bleek besmet. Hij is inmiddels overleden en er zijn in totaal al meer dan zestienhonderd slachtoffers. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt inmiddels van een internationale crisis.

Maar terwijl dit virus een deel van het gigantische Centraal-Afrikaanse land in haar greep houdt, kampt de rest van Congo met hele andere problemen.

Voor een beter Congo

Congo-kenner Marianne Moor van vredesbeweging PAX en schrijver en politiek analist Alphonse Muambi reizen regelmatig af naar het land, beiden met het doel positieve verandering teweeg te brengen. Dat is niet altijd makkelijk in een land waar ebola heerst, rebellen actief zijn en buitenlandse bedrijven strijden om de vele grondstoffen in Congo. Toch zijn er ook lichtpunten en daar vertellen ze ook over in Bureau Buitenland.

Quote

Als je hier in Nederland naar de televisie kijkt, zie je niet wat de meeste mensen in Congo doen. Je ziet alleen ebola, kalasjnikovs, Kabila, demonstraties en bloed. Maar nee: Congo is mooi.

Alphonse Muambi

Zomerverhalen uit het buitenland

Deze zomer heeft Bureau Buitenland een bijzondere programmering: Zomerverhalen. Elke maandag t/m vrijdag tussen 19.00 en 19.30 uur deelt onze gast een buitengewone ervaring, diepgravende informatie of interessante achtergronden uit het buitenland. Luister hier alle verhalen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie