Buitenland
BNNVARA

Sidekick stripheld Batman komt uit de kast

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Sidekick stripheld Batman komt uit de kast

In de allernieuwste Batman-strip komt Robin, de eeuwige sidekick van de superheld, uit de kast. Volgens de schrijver van de strip was dit het ‘missende stukje’ van zijn verhaal. Rabia Sitabi, popcultuur expert en comic liefhebber, vertelt in De Nieuws BV hoe het zit.

Video niet beschikbaar

De coming out van Robin kwam niet helemaal uit de lucht vallen. “Er waren al wat hints hier en daar dat hij niet hetero is”, vertelt Sitabi. In verschillende media staat te lezen dat Robin biseksueel is. Maar dat is volgens Sitabi niet juist. Het is namelijk nog niet duidelijk welk ‘label’ er aan Robin gehangen kan worden. “Het kan heel goed zijn dat hij als panseksueel of volledig gay uitkomt, maar het is in ieder geval duidelijk dat hij uitkomt in de LHTBIQ+-community”, licht Sitabi toe.

Reflectie van de maatschappij

De ‘coming out’ van Robin lijkt een logische stap van de auteur. Comics zijn in de tijd dat ze geschreven worden, een reflectie van de maatschappij. In de jaren 60 was deze coming out daarom niet logisch, maar er was wel altijd een homo-erotische ondertoon tussen Batman en Robin. Sitabi: “Hier werden vroeger dan ook vaak grappen over gemaakt.”

Als je kijkt naar de maatschappij waarin wij nu leven, is het uit de kast komen iets waar lezers zit in terug kunnen vinden. “Je wil als schrijver zorgen dat het een reflectie van jezelf is, maar ook van de mensen die je probeert te bereiken”, vertelt Sitabi.

In de afgelopen tien jaar zijn er al flinke stappen gezet in de comics. Bij verschillende labels, zoals Marvel en Image Comics, zijn er al meerdere karakters die relaties hebben met iemand van hetzelfde geslacht. “We hebben bijvoorbeeld batwoman die lesbisch is. En tijdens de pride in Amerika heeft DC Comics een DC PRIDE #1 strip uitgebracht waarin alle LHTBIQ+ karakters in staan”, zegt Sitabi. Maar ze vindt het vooral goed dat een jong karakter als Tim Drake, het alter ego van Robin, bezig is met zijn geaardheid en dat lezers ook met hem mee worden genomen in zijn reis.

Opstand van traditionele lezers

Helaas is niet iedereen blij met deze ontwikkelingen. Enkele traditionele striplezers vinden het wel erg ver gaan. Sitabi vindt dat onzin: “Twintig, dertig jaar geleden waren er al karakters die tot het niet-hetero spectrum behoorden.” De opstand van de traditionele heteroseksuele lezers is volgens haar een allerlaatste poging om van zich te laten horen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie