Buitenland
NOS

In de grootste democratie ter wereld kun je stemmen op een pictogram

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. In de grootste democratie ter wereld kun je stemmen op een pictogram

Het is de grootste democratische gebeurtenis ter wereld, de parlementsverkiezingen in India. In totaal nemen de verkiezingen vijf weken in beslag. India-kenner Alexander Reeuwijk legt uit waarom het zo lang duurt.

Video niet beschikbaar

Een achtste van de wereldbevolking kan vanaf donderdag naar de stembus gaan, verspreid over een miljoen stembureau's. Volgens de Indiase wet moet er een stembus minstens twee kilometer in de buurt van elke inwoner zijn. Vijftien jaar geleden is India overgestapt naar elektronische stemapparaten, maar er worden ook nog stempapiertjes gebruikt. Om stemfraude te voorkomen krijgen de stemmers een lijntje vaste paarse inkt over de nagel en nagelriem van de wijsvingers.

Om ook de grote analfabete groep van India bij de verkiezingen te betrekken, is er bij el stembureau iemand aanwezig om de procedure uit leggen, vertelt Reeuwijk in NOS Met het Oog op Morgen. "Ook is elke politieke partij met een pictogram aangegeven."

De zittende minister-president Narendra Modi met zijn Bharatiya Janata-partij (BJP) is de favoriet in de verkiezingsrace. Zijn directe tegenstander is Rahul Ghandi, parlementslid voor de Congrespartij.

Corruptiestrijd

Modi wist vijf jaar geleden de onafgebroken macht van de Congrespartij te breken, met een hindoe-nationalistische en anti-corruptie-agenda. "De Indiase kiezers waren de dynastie en de corruptie van de Congrespartij beu", aldus Reeuwijk. Volgens de schrijver is Modi er 'op zekere hoogte' in geslaagd om de corruptie aan te pakken. Berucht daarbij was zijn maatregel om de biljetten van vijfhonderd en duizend roepie ongeldig te verklaren.
De voorspelling is dat Modi’s BJP-partij opnieuw de grootste wordt. "De oplopende spanningen met Pakistan en het uit de lucht schieten van satelliet heeft er voor gezorgd dat Modi er goed voor staat", vertelt Reeuwijk.
De uitslag is op 23 mei.
Ster advertentie
Ster advertentie