Buitenland
NOSNTR

Turkse Nederlandse bekendheden opgepakt in Turkije: moeten influencers zich zorgen maken?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkse Nederlandse bekendheden opgepakt in Turkije: moeten influencers zich zorgen maken?

Een aantal Turkse Nederlanse influencers zijn in Turkije opgepakt en moeten voor de rechter verschijnen vanwege verdenking op verheerlijking van verschillende activiteiten zoals seks en drugs. Moeten Turkse Nederlandse influencers zich zorgen maken?

Moeten Turkse Nederlandse influencers zich zorgen maken?

‘Als je grenzen gaat verleggen, dan krijg je daar bepaalde weerstand bij’, vertelt zangeres Elieve in Nieuws en Co. Ze is een Nederlandse zangeres met een Turkse achtergrond. Ze is bekend in Turkije én Nederland. Ze maakt muziek over verschillende onderwerpen die, volgens haar, wel wat weerstand bieden.

Thema’s

Elieve is sinds ze een klein kind is al bezig met vrouwenrechten. “Ik kreeg van een jonge leeftijd al mee dat vrouwen niet dezelfde dingen mochten als mannen.” Naast het onderwerp rechten hebben softdrugs ook een prominente rol in het leven van de zangeres. “Mijn vader en ik runnen een coffeeshop. Ik ben wel gevormd door dat leven”, zegt ze. Deze onderwerpen komen ook dan vaak voor in de teksten die zij zingt in haar liedjes.

De reacties die zij tot nu toe ontvangt zijn grotendeels positief. “Vanuit Nederland hoor ik dat er niets mis mee is en van wat ik hoor hebben de mensen in Turkije er ook geen moeite mee.” Ze is dan ook niet echt bang voor mogelijke wettelijke vervolgingen, wat dus wel gebeurden met andere Turkse Nederlandse influencers.

Opgepakt

De Turkse influencer Merwe Taschkün moest vandaag in Turkije voor de rechter verschijnen, omdat ze in Amsterdam foto's had gemaakt in het Sexmuseum en deze op haar Instagram account plaatste. Ze riskeert nu tot wel twee jaar gevangenisstraf. Vorige week zat rapper Murda uit Amsterdam vast op verdenking van verheerlijking van drugsgebruik in zijn tekst.

Ook al is het heel vervelend voor de influencers die opgepakt zijn, vindt Elieve dat het niet verkeerd is om rekening te houden met het land waar je vandaan komt. “Net zoals wij hier vaak roepen: normen en waarden van Nederland. Dat geldt ook voor Turkije”, legt ze uit.

Veroordelend

De zangeres vindt het ook jammer dat Turkse Nederlandse muzikanten in het nieuws komen tijdens een negatief nieuwsbericht. “Murda heeft onwijs veel records gebroken. Niet alleen hij, we hebben zo veel andere collega’s van mij die daar grote hits hebben gescoord. Die hebben geen enkele krantenkop in Nederland gehaald.”

NC influencer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie