Buitenland
VPRO

De tragische verhalen van gewone Irakezen

foto: Sakir Khader/VPROfoto: Sakir Khader/VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. De tragische verhalen van gewone Irakezen

Irak is prominent in het nieuws, al was het maar omdat juist nu in dit land de confrontatie tussen Iran en de Verenigde Staten zich zo duidelijk aftekent. Maar hoe is het om als Irakees op te groeien in een land waar al vier generaties lang oorlog woedt? En hebben de Irakezen na al die jaren van geweld zelf nog hoop op een andere toekomst?

De puinhopen van Irak

Met die vragen ging documentairemaker en journalist Sakir Khader naar het Arabische land. Bewapend met slechts een camera en in gezelschap van zijn lokale producer en vriend Mohamed Rasool verschaft hij in zijn nieuwe, vijfdelige serie toegang tot de verhalen van gewone Irakezen.

Hij reisde naar Irak vlak nadat de internationale militaire coalitie erin was geslaagd het grondgebied van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te ontmantelen. In Bureau Buitenland vertelt hij over zijn reis.

WATHIQ

De Irakezen kregen de afgelopen decennia al veel te verstouwen: eerst onder Saddam Hoessein, daarna tijdens de sektarische gruwelijkheden tussen sjiieten en soennieten, en uiteindelijk onder het bloedige juk van terreurorganisatie IS. Hoe is het de inwoners sinds het verdrijven van Saddam vergaan? Khader: "Sommige mensen zeiden tegen me: 'Onder Saddam was er tenminste duidelijkheid'."

De puinhopen van Irak

Hoe is het om op te groeien op een plek waar al vier generaties oorlog woedt? In de vijfdelige serie De puinhopen van Irak volgt Sakir Khader, in gezelschap van zijn vriend en producer Mohamed Rasool, inwoners die Irak na al die jaren van oorlog toekomst moeten gaan geven. Hij bezoekt doorsnee en minder doorsnee Irakezen. De puinhopen van Irak, vanaf donderdag 9 januari, NPO 2, 23.15-23.45u.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie