Buitenland
NOS

Amnesty dringt aan op beter onderzoek naar doodsoorzaken arbeidsmigranten in Qatar

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amnesty dringt aan op beter onderzoek naar doodsoorzaken arbeidsmigranten in Qatar

De overheid van Qatar onderzoekt zelden de doodsoorzaak van overleden arbeidsmigranten, terwijl deze vaak zijn omgekomen door extreme hitte of onveilige werkomstandigheden. Dat schrijft Amnesty International in een nieuw rapport. "Doordat de onderliggende oorzaken niet zijn onderzocht, negeren de Qatarese autoriteiten waarschuwingssignalen die, indien aangepakt, levens kunnen redden", zei directeur Dagmar Oudshoorn van Amnesty Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens de mensenrechtenorganisatie geeft Qatar routinematig overlijdensaktes af voor arbeidsmigranten en worden zonder degelijk onderzoek als doodsoorzaak een hartstilstand of "natuurlijke oorzaken" genoemd.

"Deze vage termen zeggen niks over onderliggende oorzaken. Hierdoor wordt nabestaanden de mogelijkheid ontnomen om erachter te komen wat er met hun geliefden is gebeurd en kunnen zij ook geen compensatie krijgen van de autoriteiten van Qatar", stelt Amnesty.

Gezond

Voor het onderzoek analyseerde Amnesty de overheidsgegevens van duizenden omgekomen arbeidsmigranten en achttien overlijdensaktes. Ook sprak de organisatie onder anderen met medische experts en familieleden van zes omgekomen arbeidsmigranten. De mannen uit Bangladesh en Nepal waren allemaal tussen de 30 en 40 toen ze overleden.

Een van hen is de Nepalees Yam Bahadur Rana, die als beveiliger op het vliegveld lang in de zon moest zitten en vorig jaar tijdens zijn werk overleed. Zijn weduwe Bhumisara Rana: "Ik heb het gevoel dat hij een hartaanval heeft gehad door de droogte en de hitte, want ik heb nooit gehoord dat hij ziek was."

Ook andere nabestaanden zeggen dat de omgekomen arbeidsmigranten voor hun vertrek naar Qatar gezond waren.

Veertig graden

In het nieuwe rapport wijst Amnesty erop dat de temperaturen in Qatar oplopen tot 40 graden en dat arbeidsmigranten vaak lange werkdagen maken en lichamelijk zwaar werk verrichten.

Amnesty dringt de autoriteiten van Qatar aan op beter onderzoek naar de doodsoorzaken en ruimere compensatie voor nabestaanden. "Qatar is een van de rijkste landen ter wereld en het kan zich niet alleen veroorloven om veel beter te doen, het is ook verplicht om dat te doen", zegt Amnesty-directeur Oudshoorn.

Amnesty Qatar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie