Buitenland
VPRO

Protest tegen ‘gevloek in de kerk’ van Hongaars staatshoofd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Protest tegen ‘gevloek in de kerk’ van Hongaars staatshoofd

Woorden van het nieuwe Hongaarse staatshoofd Katalin Novák tijdens een kerkdienst in Roemenië vallen niet in goede aarde. Die hebben geleid tot oplopende spanningen tussen Roemenen en Hongaren. Journalist Frank Elbers vertelt erover in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Roemenië

Vloeken in de kerk

De kerkdienst in het Roemeense Alba Iulia stond in het teken van de Eenheidsdag van de Hongaarse kerk. Katalin Novák vierde de dag op persoonlijke titel mee met leden van de Hongaarse minderheid in Roemenië en sprak hen toe. Elbers citeert: "Door vandaag tien kerken in te wijden, sturen we ook de boodschap dat we hier na duizend jaar zullen zijn, onder broeders en zusters, elkaar aansprekend in het Hongaars". Ook benadrukte de nieuwe president op sociale media dat zij alle Hongaren, binnen en buiten Hongarije, vertegenwoordigt. "En dat schoot de Roemeense autoriteiten in het verkeerde keelgat en die tekenden onmiddellijk protest aan. Zij zien die etnisch Hongaren als Roemeense burgers", aldus Elbers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Transsylvanië

Roemenië telt een grote Hongaarse minderheid. Het merendeel woont in de regio Transsylvanië. "Ruim honderd jaar nadat Transsylvanië bij Roemenië werd gevoegd, kunnen Roemeense en Hongaarse politici het maar niet laten om elkaar in het harnas te jagen als het gaat om de rechten van de Hongaarse minderheid in Roemenië", vertelt de journalist.

Met de onderlinge verhoudingen tussen etnische Hongaren en hun Roemeense buren zit het volgens Elbers desondanks wel goed. "Opiniepeilingen wijzen er al jaren op dat de sociale afstand tussen Roemenen en etnische Hongaren in de afgelopen jaren juist is verkleind."

Meer weten? Lees hier een artikel van Frank Elbers over Transsylvanië.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie