Buitenland

SP wil nieuw Koninkrijksstatuut met Antillen: 'Ze noemen ons leden van de Gestapo'

foto: Van Raak (ANP)foto: Van Raak (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. SP wil nieuw Koninkrijksstatuut met Antillen: 'Ze noemen ons leden van de Gestapo'

De SP wil een nieuw Koninkrijksstatuut met de Nederlandse Antillen, omdat de situatie in de overzeese gebieden 'zo echt niet langer kan'. "We moeten per eiland afspraken maken wie waar verantwoordelijk voor is", dat zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

"Ik had niet verwacht dat het zo uit de klauwen kon lopen", zegt Van Raak. Hij is tijdens zijn werkbezoek vorige week aan de Nederlandse Antillen 'erg geschrokken'. Hij vindt dat het Koninkrijksstatuut uit 1954 moet worden herzien. Daarom wil hij in juni, als de parlementariërs van de ABC-eilanden naar Nederland komen, over onderhandelen. Van Raak wil dat er per eiland afspraken gemaakt kunnen worden over de mate van autonomie, de rechten en plichten over en weer en de verantwoordelijkheden.

"Wij kunnen niet uit het Koninkrijk, de eilanden kunnen dat wel. We hebben niet goed nagedacht over de verhoudingen. Dat moeten we nu doen, omdat het echt niet zo verder kan", vindt Van Raak."Nu wordt Nederland door de Raad van Europa op de vingers getikt vanwege de slechte toestanden in de gevangenis op Sint Maarten. Nederland moet een grote casinobaas, de maffiabaas Fransesco Corallo, een schadevergoeding betalen. Dat is zo raar."

'Ze noemen ons leden van de Gestapo'

"Er is een aantal zaken heel erg mis in de verhoudingen met de eilanden." Dat bleek ook tijdens een bijeenkomst op Sint Maarten. "Politici daar noemen ons, politici in Nederland, leden van de Gestapo. We zijn daar heel erg boos geworden. We zijn bereid om 600 miljoen te besteden aan de wederopbouw na orkaan Irma, maar we vragen wel controle. Politici daar gaan dan helemaal uit hun plaat, dat is niet goed voor de verhoudingen", zegt Van Raak.

Tegen de helft van de parlementariërs op Sint Maarten loopt een strafrechtelijk onderzoek, (8 van de 15), en ook op Curaçao worden parlementariërs verdacht van corruptie. "Er zit daar altijd een werkelijkheid achter de werkelijkheid. Een afspraak met een politicus stelt niet zo veel voor, je weet nooit wie er echt de machthebber is", zegt Van Raak.

Zondag vertrekt premier Rutte samen met staatssecretaris Knops naar de ABC-eilanden voor een werkbezoek.

Ster advertentie
Ster advertentie