Buitenland
KRO-NCRV

Kinderombudsvrouw: Accepteer hulp Amerikanen bij terughalen IS-kinderen

foto: Kinderombudsmanfoto: Kinderombudsman
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderombudsvrouw: Accepteer hulp Amerikanen bij terughalen IS-kinderen

Het kabinet moet gebruik maken van Amerikaanse hulp bij het terughalen van kinderen uit IS-gebied. Dat zegt ombudsvrouw Margrite Kalverboer in 1 op 1.

"Als de Amerikanen ervoor kunnen zorgen dat kinderen veilig naar Nederland kunnen komen, dan moeten we dat aanbod aannemen", zegt Kalverboer in gesprek met Sven Kockelmann. De Amerikaanse ambassade biedt aan om Nederland te helpen bij het terughalen van IS-gangers uit Syrië, zo meldt het AD donderdag.

Zo snel mogelijk terughalen

Ombudsvrouw Kalverboer pleit al langer voor het terughalen van Nederlandse IS-kinderen. "Ik vind het ontzettend belangrijk dat die kinderen zo snel mogelijk hiernaartoe komen. Het is zo ontzettend kortzichtig om te denken dat je die Nederlandse kinderen daar kunt houden."

"Als je wil dat die kinderen zich goed gaan ontwikkelen, goed invoegen in deze samenleving en geen gevaar gaan vormen, dan moet je je zo snel mogelijk daar weghalen."

Of de ouders van die kinderen mee kunnen komen, en of teruggehaalde kinderen contact kunnen houden met hun ouders, moet volgens Kalverboer per situatie bekeken worden. "Als een ouder een kind vergiftigt met denkbeelden die wij niet passend vinden, dan verbied je dat contact."

Ster advertentie
Ster advertentie