Buitenland
WNL

'Er moet beter worden nagedacht over de rol van de overheid in de grillige gasmarkt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er moet beter worden nagedacht over de rol van de overheid in de grillige gasmarkt'

Het rommelt aan de grens tussen Rusland en Oekraïne, en bij een escalatie van het conflict kan Poetin zomaar eens besluiten om de gaskraan naar Europa deels of zelfs geheel dicht te draaien. Dus houdt naast de politiek ook het bedrijfsleven haar hart vast. Minister voor Klimaat Rob Jetten wil met de 60 grootverbruikers, zoals de glas- en tuinbouw, afspraken maken over hoe zij in een noodsituatie kunnen worden afgeschaald, zodat huishoudens verwarmd blijven en ziekenhuizen kunnen blijven draaien.

Of bedrijven daadwerkelijk zomaar van het gas af kunnen, is nog maar de vraag. “Het is een ingewikkeld chemisch proces aan de achterkant van bedrijven”, legt Hans Grünfeld, directeur van de VEMW, de belangenbehartiger voor zakelijke Energie- en Watergebruikers, uit in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “Indirect zijn daarvan alsnog particulieren de klos want het heeft ook een grote maatschappelijke impact.” Overigens is er momenteel nog lang geen sprake van een dergelijke ‘noodsituatie’. “Nederland is maar voor 15 procent afhankelijk van Russisch gas.”

Rol van de overheid

CDA Tweede Kamerlid met de klimaatportefeuille Henri Bontebal zou graag zien dat de overheid een actievere rol pakt in de grillige gasmarkt. “Er moet beter worden nagedacht over de rol van de overheid in de gasmarkt. Breng bijvoorbeeld randvoorwaarden aan of sluit langeretermijncontracten af.” Op deze manier wordt de gasprijs beter gereguleerd volgens Bontebal.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie