Buitenland
VPRO

Brussel zet zwaarste middel in tegen lidstaat Polen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brussel zet zwaarste middel in tegen lidstaat Polen

De Europese Commissie (EC) wil artikel 7 in werking stellen tegen Polen. Deze zwaarste strafmaatregel binnen de EU kan er uiteindelijk toe leiden dat de lidstaat zijn stemrecht in de Europese Raad verliest. Duiding hierover in het Radio1 Journaal en Bureau Buitenland.

Vicepresident Frans Timmermans maakte dit zojuist bekend, na twee jaar van vergeefse pogingen om te voorkomen dat omstreden wetten zouden worden aangenomen die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht aantasten. Politieke bemoeienis met de rechterlijke macht is in strijd met de grondrechten van de EU.

In Bureau Buitenland legde correspondent Michiel driebergen gisteren uit wat deze maatregel betekent voor Polen en waarom die wordt opgelegd:

"Polen krijgt draai om oren"

Ongekend

"In de EU wordt dit de nucleaire optie genoemd", zegt correspondent Arjan Noorlander in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is de zwaarste straf die je een lidstaat kunt opleggen. De EC zegt 'we hebben een stok om jullie te slaan en dat gaan we nu ook doen'. Het feit dat artikel 7 vandaag op het podium verschijnt, is in de EU eigenlijk al ongekend."

Maar dat Polen zijn stemrecht daadwerkelijk verliest, is onwaarschijnlijk. De Europese Raad moet stemmen of deze het artikel in werking wil stellen tegen Polen. Daar is een meerderheid van vier vijfde voor nodig. Daarna moeten alle lidstaten het ermee eens zijn, inclusief Hongarije, dat eerder al meldde hier niet mee in te zullen stemmen. De hele procedure neemt veel tijd in beslag. De Commissie hoopt dat Polen in de tussentijd tot inkeer komt.

Ster advertentie
Ster advertentie