Naar homepage
Buitenland

Justitieminister Barr: 'Geen fraude die uitslag Amerikaanse presidentsverkiezingen zou veranderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Justitieminister Barr: 'Geen fraude die uitslag Amerikaanse presidentsverkiezingen zou veranderen'

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr zegt dat zijn departement ondanks uitgebreid onderzoek geen grootscheepse verkiezingsfraude heeft ontdekt. Hij had openbaar aanklagers en de FBI opdracht gegeven alle serieuze meldingen van onregelmatigheden te onderzoeken, maar dat heeft volgens hem weinig opgeleverd.

Er is geen fraude gevonden die de uitslag van de presidentsverkiezingen zou veranderen, zegt hij tegen persbureau AP. "Hij liet onderzoek doen binnen zijn eigen ministerie en de conclusie is ronduit: er is geen grootschalige fraude geweest, en dat bewijs gaat ook niet komen," zegt Lucas Waagmeester, NOS-correspondent in de Verenigde Staten in het NOS Radio 1 Journaal.

In een reactie zeggen Trumps advocaten Rudy Giuliani en Jenna Ellis dat het departement Justitie niet goed genoeg gezocht heeft. "Die verklaring begint ook met: 'met alle respect voor de minister van Justitie, maar…' dus ze gaan zeker niet op hun rug liggen," aldus Waagmeester.

Trouwe volgeling

Barr geldt als een van de trouwste volgelingen van president Trump, die blijft volhouden dat de overwinning van hem is gestolen. Kort na zijn uitspraak tegen AP verscheen Barr bij het Witte Huis, maar hij zou een al geplande afspraak hebben met de stafchef.

De Justitieminister is zeker niet de enige die stelt dat de fraude niet bewezen kan worden, vertelt Waagmeester. "Keer op keer zeggen rechters in het land: er is niet genoeg bewijs om die rechtszaak te laten beginnen. Dus dit is nog een keer de bevestiging: de hoogste jurist die het zegt – het fraudeverhaal van Trump heeft geen basis in de werkelijkheid."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie