Buitenland
VPRO

Servische regering deelt gratis geld uit aan scholieren

foto: EPA / Andrej Cukic
  1. Nieuwschevron right
  2. Servische regering deelt gratis geld uit aan scholieren

Zomaar een hoop gratis geld krijgen van je regering, dat overkomt Servische middelbare scholieren. Zij kunnen de komende tien dagen 10.000 dinar, omgerekend zo'n 85 euro, verwachten. Op TikTok legt de Servische Minister van Financiën uit hoe ze aan dat geld kunnen komen. Maar niet iedereen is enthousiast. Het uitdelen van dat geld gebeurt namelijk vlak voor de nieuwe verkiezingen. Journalist Arja Mari vertelt erover in Bureau Buitenland.

Gratis geld

Dat de Servische regering geld uitdeelt gebeurt nu niet voor het eerst. In 2020, tijdens de pandemie, kregen meerderjarige Servische burgers ook al vlak voor de toenmalige verkiezingen geld op hun rekening gestort. Volgens de Minister van Financiën is nu de categorie burgers aan de beurt die tot nu misschien is overgeslagen: de minderjarige scholieren dus. Hoewel veel Serviërs het geld goed kunnen gebruiken, klinkt er vanuit financieel experts veel kritiek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Omkoping

Economen en experts zien de maatregel als propaganda, zo vlak voor de verkiezingen. Mari: "Ze zeggen dat de regering wel kan doen alsof middelbare scholieren vanwege hun leeftijd niet stemmen en daarmee niet worden beïnvloed, maar hun ouders en grootouders stemmen natuurlijk wel. Sommige scholieren hebben nog niet eens een eigen rekening; hun geld wordt zelfs nog beheerd door een ouder/verzorger."

Wat kan Nederland leren van Polen en Hongarije? & Hennepvrees in Duitsland - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie