Buitenland
NOS

Hoogleraar kerkgeschiedenis: 'President Biden wordt niet geweigerd bij communie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar kerkgeschiedenis: 'President Biden wordt niet geweigerd bij communie'

Omdat president Biden het recht op abortus verdedigt, wil een aantal priesters hem de communie kunnen weigeren. Op een bisschoppenconferentie is een document aangenomen dat ertoe kan leiden dat katholieke politici als Biden worden berispt voor steun aan abortuswetgeving. “Het is een besluit op papier en het zal echt niet worden uitgevoerd”, zegt hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Van Geest leidt het document dat met een tweederdemeerderheid werd aangenomen tot veel verdeeldheid binnen de Amerikaanse katholieke kerk. Een aantal bisschoppen in de Verenigde Staten verdedigt het besluit met het argument dat ze een president een halt willen kunnen toeroepen die zich aantoonbaar niet houdt aan de katholieke leer.

Maar er is ook een ander geluid; volgens Van Geest heeft de belangrijke Amerikaanse kardinaal Blase Cupich inmiddels laten weten dat hij er niets van begrijpt. De kardinaal zei dat juist in deze tijd na corona, waarin geprobeerd wordt mensen weer naar de kerk te krijgen, een order met ban wordt uitgevaardigd. Dat noemde Cupich volgens Van Geest niet slim.

Oeverloze discussie

Interessant is volgens Van Geest ook de afkeuring van het besluit door de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer in Rome. Kardinaal Ladaria Ferrer vindt het goed dat erover wordt gesproken, maar keurt een beslissing over het weigeren van een communie af. Volgens Van Geest omdat het leidt tot een oeverloze discussie die niet uitnodigt om terug te keren naar de kerk.

Bovendien, zegt Van Geest, hebben de priesters in Bidens eigen parochie in Washington al gezegd dat ze het besluit naast zich neer zullen leggen: “Die hebben al gezegd: ze kunnen dat wel uitvaardigen en beslissen, maar als de individuele gelovige in de rij staat om de communie te ontvangen dan zullen we hem die niet weigeren.”

Kortom, als Biden ter communie gaat in zijn parochie, dan krijgt hij die, verwacht Van Geest.

Ster advertentie
Ster advertentie