Buitenland
NOS

19 kinderen doodgeschoten op basisschool Texas: Wat weten we tot nu toe?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 19 kinderen doodgeschoten op basisschool Texas: Wat weten we tot nu toe?

In Texas, in de plaats Uvalde, zijn bij een schietpartij op een basisschool 19 kinderen en 2 volwassenen gedood. Ook de 18-jarige die om zich heen schoot, is omgekomen. Wat is er bekend over de gruwelijke gebeurtenis?

19 kinderen doodgeschoten op basisschool Texas

“Op dit moment zien we nog altijd de beelden op televisie van de nasleep. De paniek die is omgeslagen in verdriet en de realisatie dat het wéér is gebeurd”, vertelt Amerika-correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal.

Aanslag

“Een 18-jarige man uit Uvalde, in plaats in Texas, is deze lagere school binnen gegaan met vermoedelijk twee wapens. Zelf had hij een scherfvest aan en heeft in zeer korte tijd negentien kinderen doodgeschoten. Hij heeft zich verschanst het moment dat politiemensen arriveerden, er is een vuurgevecht geweest, waarbij de schutter ook gewond is geraakt. Kort na zijn arrestatie is hij overleden. Het was een gruwelijke middag.”

Motief

Er is tot nu toe weinig bekend over het motief van de schutter. “Er is niks op sociale media, zoals we wel vaker zien. Geen boodschap is achtergelaten. Vorige week hadden we nog de aanslag in een winkel in Buffalo, de dader had daar een heel manifest met gedetailleerde beschrijvingen van zijn denkbeelden. Hier is dat nog niet aan de orde.” De politie is nog bezig met het onderzoek. “Wat we wel weten is dat de dader voor de aanslag in het stadje in het huis van zijn grootmoeder was. Hij heeft haar daar neergeschoten. De vrouw is zwaar gewond aangetroffen in haar huis en vervolgens is hij in zijn auto naar de school gereden. Die auto is teruggevonden in een greppel bij de school en we weten dat hij vlak na zijn achttiende verjaardag naar een wapenwinkel is gegaan en daar legaal wapens heeft gekocht. In Texas is juist vorig jaar een wet aangenomen waardoor het legaal werd voor 18-jarigen om wapens te kopen. De minimumleeftijd is naar beneden gegaan, wapenbezit wordt in die staat, net zoals op veel andere plekken in Amerika, alleen maar makkelijker.”

Nabestaanden

“Vele uren na de aanslag moeten sommige ouders nog steeds de bevestiging krijgen of hun kind is omgekomen. Er moeten DNA-testen aan te pas komen. Mensen die zijn geweest op de plek waar de ouders en familieleden worden opgevangen, vertellen dat sommige ouders nog altijd in onzekerheid zitten”, vertelt Waagmeester. “Het vertelt wat over de staat waarin sommige van die kinderen uit dit bloedbad zijn gekomen en aan hun einde zijn gekomen. Het geeft een beetje de waanzin aan van hoe gruwelijke deze gebeurtenis is geweest. Op de beelden zie je dus nog altijd mensen het schoolgebouw binnengaan en nog altijd in onzekerheid wat het lot is van hun gezin.”

Reacties

“Meteen na zo’n gebeurtenis lopen de politieke reacties enorm uiteen. Democratische politici maken zich vooral boos en roepen hun republikeinse collega’s op om nu eindelijk voor strengere wapenwetten te stemmen. Zij zeggen dat republikeinen hun oren laten hangen naar de wapenlobby. Iedere keer vinden ze dat belangrijker dan de levens van jonge kinderen en zij zeggen dat het verminderd kan worden als het lastiger gemaakt wordt om wapens te kopen. Maar zo’n wet wordt geblokkeerd door republikeinen in de Senaat.”

President Biden uitte zijn frustratie daarover in een toespraak na de aanslag. “Hij zegt: wanneer gaan we opstaan tegen de wapenlobby en dat doen waarvan we diep van binnen allemaal weten dat het nodig”, legt Waagmeester uit. “Republikeinse reageren vooral verdrietig en roepen vooral op tot gebed. Als zij het hebben over oplossingen dan zit het hem vooral in het trainen en bewapenen van onderwijzers, zodat zij de kinderen kunnen verdedigen als een schutter binnenkomt. Hun oplossing zit in meer wapens in plaats van minder wapens.”

Vuurwapengeweld

Het vuurwapengeweld neemt ook toe in Amerika. “Het lijkt niet alleen maar zo, uit alle onderzoeken blijkt dat ook. Het gaat steeds slechter. De FBI meldde dat dit soort schietincidenten steeds vaker voorkomen. Vorig jaar was het aantal incidenten met een active shooter het hoogst in twintig jaar tijd.” Deze cijfers gelden ook voor scholen. “Het aantal kinderen dat omkomt bij dit soort incidenten neemt ook toe. Het aantal aanslagen waarbij een school wordt gekozen als doelwit, neemt toe. Zelfs het feit dat zoveel kinderen tegelijk omkomen, is niet uniek. Het bloedbad in Sany Hook, achttien kinderen dood. Parkland, veertien kinderen dood. Texas, Uvalda, negentien dode kinderen. Het is niet meer ongewoon in Amerika.”

RJN school shooting texas

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie