Naar homepage
Buitenland

Israël en Emiraten sluiten historisch akkoord
NTRNOS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël en Emiraten sluiten historisch akkoord

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hebben besloten hun diplomatieke banden volledig te normaliseren. Die historische deal hebben de landen vandaag bekendgemaakt. De VAE is het eerste Golfland dat diplomatieke banden aanknoopt met Israël, en het derde Arabische land na Egypte en Jordanië.

Onderdeel van de deal is dat Israël de voorgenomen annexatie van een deel van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever opschort. Het akkoord werd gesloten onder leiding van de VS. Verwacht wordt dat Israël en de Emiraten binnenkort ambassadeurs uitwisselen.

Op de achtergrond zochten Israël en de Verenigde Arabische Emiraten al langer toenadering tot elkaar. Beide landen zijn bezorgd over de invloed van Iran in het Midden-Oosten. Israël probeert daarom ook al enkele jaren op allerlei gebieden samen te werken met andere Arabische landen, waaronder Saudi-Arabië en Oman.

Volgens de VS, Israël en de VAE zorgt dit akkoord ervoor dat vrede in het Midden-Oosten dichterbij komt. De deal is het gevolg van "gewaagde diplomatie en visie van de drie leiders en de moed van de Verenigde Arabische Emiraten en Israël om een nieuw pad te bewandelen dat het grootste potentieel in de regio zal ontgrendelen", staat in een verklaring van de drie betrokken landen.

De Emiraten zeggen in een reactie een sterke medestander te zijn van het Palestijnse volk "voor hun waardigheid, rechten en soevereine staat. Zij moeten profiteren van normalisatie".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie