Buitenland
VPRO

Deze chocolaterie symboliseert het grote hart van Syrië

foto: Louai Bashara / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze chocolaterie symboliseert het grote hart van Syrië

Tijdens haar eerste bezoek aan Damascus, begin jaren negentig, maakte arabist en Eerste Kamerlid Petra Stienen kennis met Ghraoui, een luxe chocolaterie net buiten het oude centrum van Damascus. "Het was alsof ik in een tijdmachine stapte, overal stonden hoge houten kasten vol lekkers." Haar beeld van Damascus is er dan ook niet één van een alles verwoestende oorlog, maar van Syrische lekkernijen, eeuwenoude architectuur en ambachten.

Bureau Buitenland - Droomreizen #3 - Petra Stienen: De zoete herinnering aan Damascus

Damascus

"Iedere stad heeft een eigen symfonie. Als je door Damascus loopt zie je de lagen van de geschiedenis", vertelt Stienen in Bureau Buitenland. Tijdens haar studie in Caïro reisde Stienen voor het eerst naar Damascus. Daar bezocht ze de winkel van Bassam Ghraoui, met wie ze later bevriend raakte. "Het was bijna een museum van gedroogd fruit en chocolade, het rook er heel zoet", vertelt Stienen. "Ik herinner me nog dat ik een hap nam. De hemel ging open." Niet voor niets is de chocolade van de familie Ghraoui een begrip in Syrië. "Iedere Syriër die in Damascus heeft gewoond, kent Ghraoui."

Het verhaal van de familie vertelt volgens Stienen ook het verhaal van Syrië. "Syriërs zijn ondernemers en Bassam - hij is helaas overleden - was dat ook. In 2010 zei hij: 'We hebben nu vijftien winkels en ik hoop dat het er over vijf jaar dertig zijn.' Dat was een jaar voordat de revolutie uitbrak."

Zoete herinneringen

Twee jaar later verliet de familie Ghraoui Syrië om in Boedapest een nieuwe winkel te beginnen. In de chicste winkelstraat van Boedapest openden ze een nieuwe boetiek. "Het staat symbool voor Syriërs want ze hebben een groot hart. Ik denk dat heel veel Syriërs, net als de familie Ghraoui, een andere stad in hun hart kunnen sluiten en nog steeds zoete herinneringen kunnen bewaren aan hun eigen stad in Syrië", zegt Stienen.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie