Buitenland
AVROTROS

Duitsland verbreekt stilte over uitkeren 'Hitler pensioen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitsland verbreekt stilte over uitkeren 'Hitler pensioen'

Voor het eerst heeft Duitsland gegevens prijsgegeven over de uitkeringen die het land betaalt aan 'Hitler pensioenen'. Waar de maandelijkse uitkering eerder werd geschat op 400 euro, blijkt nu dat het om 1561 euro per maand gaat. Belastingvrij. In Radio EenVandaag praat Pieter Jan Hagens over deze pensioenen met historicus Cees Kleijn en Europarlementariër Paul Tang.

In totaal krijgen in Nederland 27 Waffen-SS'ers en weduwen deze zogenaamde 'SS-vergoeding'. In heel Europa gaat het om 63.000 soldaten die deze uitkering krijgen. Wie zijn de mensen die deze uitkering krijgen en waarom wordt er geen belasting over betaald?

Oorlogsmisdadigers

Volgens historicus Kleijn kan Duitsland niet goed controleren of de uitkering naar oorlogsmisdadigers gaat. "Officieel hebben mensen die misdaden tegen de mensheid hebben gepleegd, geen recht op deze betalingen. Maar Duitsland geeft toe dat dit nauwelijks tot niet te achterhalen is."

Eerder onthulde EenVandaag dat tientallen soldaten in Duitse dienst nog altijd een maandelijkse vergoeding krijgen van Duitsland. Deze uitkeringen, geregeld bij het Bundesversorgungsgesetz (BVG), gaan terug op een besluit van rijkspresident Karl Dönitz, de opvolger van Adolf Hitler in 1945. Soldaten in Duitse dienst die fysiek of mentaal schade hebben geleden tijdens de tweede wereldoorlog hebben recht op dit bedrag.

Nederland kan geen belasting heffen

De Duitse staatssecretaris voor Arbeid Kerstin Griese (SPD) bracht voor het eerst deze aantallen naar buiten. Namen van de ontvangers worden door de Bundestag niet vrijgegeven. Hierdoor kan Nederland geen belasting heffen over de uitkeringen.

Dit tot onvrede van Europarlementariër Paul Tang. Toch is hij blij dat Duitsland nu met gegevens naar buiten is gekomen. "We gingen er tot voor kort vanuit dat het rond de 400 euro lag. Dit maakt het des te schrijnender." Tang geeft aan politiek druk te blijven zetten om de betalingen stop te zetten.

Duitsland bevestigt voor het eerst bestaan 'Hitler pensioen'

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie