Naar homepage
Buitenland

Amerikaanse verkiezingen leveren nog geen duidelijke winnaar op
NOS

foto: APfoto: AP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse verkiezingen leveren nog geen duidelijke winnaar op

Het is de nacht van de waarheid voor president Trump en zijn uitdager Joe Biden. Maar een definitieve uitslag laat nog op zich wachten.

Kijk in de interactieve kaart voor de uitslagen: Klik hier

Hoewel president Trump de overwinning zojuist heeft geclaimd, laten de voorlopige uitslagen een spannende nek-aan-nekrace zien tussen Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden. In de cruciale swing states waar de stemmen nog worden geteld, staat Trump op een lichte voorsprong.

Dat is een voorlopig beeld, dat ook nog kan verschuiven als de (vele) poststemmen zijn geteld. Één ding is duidelijk, aldus correspondent Arjen van der Horst: de door de Democraten gehoopte politieke aardverschuiving blijft uit. Dit is wat we tot nu toe weten.

Stembureau's

Veel Amerikanen zijn naar de stembus gegaan. Dat merkte ook Eelco Keij. Hij is, namens de Democraten, poll-observer bij een stembureau in Philadelphia, Pennsylvania.

"In de ochtend was het ontzettend druk. Mensen zijn vastbesloten en vastberaden. Maar na 09.00 uur sloeg het gewoon dood."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, houdt toezicht op de verkiezingen. Onder de 52 controleurs is ook één Nederlandse. Dat is GroenLinks-senator Farah Karimi.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie