Buitenland
WNL

Pjotr Sauer: Tv-demonstrante Rusland vreest voor lot van haar kinderen

foto: Screenshotfoto: Screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Pjotr Sauer: Tv-demonstrante Rusland vreest voor lot van haar kinderen

Marina Ovsiannikova – de redactrice van de Russische staatszender die afgelopen maandag een protestbord omhoog hield tijdens een live-uitzending – maakt zich grote zorgen over de situatie van haar kinderen. Dat zei de Nederlands-Russische journalist Pjotr Sauer donderdagochtend in Sven op 1. Hij sprak haar namens de Britse krant The Guardian en staat ook nu nog met de demonstrante in contact. “Ze is heel bang maar ook trots op wat ze gedaan heeft.”

“Ze neemt niets terug van wat ze gezegd heeft”, vervolgt Sauer. Volgens de journalist was er geen sprake van een impulsieve actie. “Afgelopen zondag heeft Marina al met haar vriend besproken welke tekst ze op het bord zou zetten.” Uiteindelijk kon de Russische tv-kijker de volgende tekst lezen: “Stop de oorlog, geloof de propaganda niet, ze liegen je hier voor.”

Vooralsnog is het bij een bestraffing van dertigduizend roebel gebleven voor Marina, maar volgens Sauer is dit allesbehalve een uitgemaakte zaak. “Het Kremlin weet niet precies wat ze met zulke mensen moeten doen. Men wil ook geen martelaar van haar maken. Misschien wachten ze tot de publiciteit is verminderd.”

Ovsiannikova vreest ook dat haar kinderen worden afgepakt door de Russische staat. “Het Kremlin kan makkelijk zeggen dat zij niet meer in staat is om haar kinderen nog op te voeden met zulke rare denkbeelden”, zegt Sauer. Maar spijt van de actie heeft Ovsiannikova dus nog steeds allerminst. Voor haar werk bij de staatstelevisie schaamt de ervaren journalist zich inmiddels, weet Sauer. “Ovsiannikova is geen heilige. Ze heeft tien jaar bij de staatstelevisie gewerkt en is dus medeplichtig.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie