Buitenland
VPRO

Kim Kardashian en LeBron James halen zwarte Amerikanen uit de bak

foto: Netflix, When they see usfoto: Netflix, When they see us
  1. Nieuwschevron right
  2. Kim Kardashian en LeBron James halen zwarte Amerikanen uit de bak

De Netflix-serie When They See Us, die dit jaar werd uitgebracht deed veel stof opwaaien. Het verhaal over vijf zwarte Amerikaanse jongens die jarenlang onterecht vastzaten voor een ernstig misdrijf kwam daardoor opnieuw onder de aandacht. Deze zaak staat niet op zichzelf. Als het Amerikaanse rechtssysteem faalt, is namelijk voor de zwarte bevolking daar de dupe van.

De veroordeling van een zwarte Amerikaan

Grote ophef door serie

Maar ook is er goed nieuws: verhalen als die van de 'Central Park Five' komen steeds vaker onder de aandacht, constateert journalist en Amerikadeskundige Carol Rock in Bureau Buitenland. Het verhaal uit de serie When They See Us was bijvoorbeeld allang bekend. De jongens werden in 2002 al vrijgesproken, en in 2012 werd er zelfs al een documentaire gemaakt van het falen van het rechtssysteem.

Maar nu, door een samenwerking met de populaire streamingdienst Netflix, werd het verhaal voor het eerst beschikbaar voor een veel groter publiek. De invloed was zelfs zo groot, dat twee juristen die destijds bij de zaak betrokken waren alsnog ter verantwoording geroepen werden.

Quote

Je kan veel van Kim Kardashian vinden, maar het lukt haar wel om Trump over te halen

Carol Rock

Commercieel actievoeren

Dit is een hele nieuwe ontwikkeling, stelt Rock. Een soort commerciƫle vorm van actievoeren; en dat werkt. "Naast het feit dat de Black Lives Matter beweging steeds meer opkomt, zien we dat ook celebraties zich ineens bemoeien met veroordeelde Amerikanen," zegt Rock.

"Kijk bijvoorbeeld naar Kim Kardashian: je kan veel van haar vinden, maar zij krijgt het wel voor elkaar Trump over te halen een veroordeelde vrouw vrij te laten. En zoiets zagen we nog niet eerder."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie