Buitenland
VPRO

Adriaan van Dis is een vreemdeling in Parijs: 'Nergens thuis zijn, daar voel ik me fijn bij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Adriaan van Dis is een vreemdeling in Parijs: 'Nergens thuis zijn, daar voel ik me fijn bij'

Als scholier vond Adriaan van Dis al de liefde voor Parijs, aangewakkerd door een Frans nummer dat de meester in de klas had aangezet. Hij liftte naar de hoofdstad en wist na aankomst meteen: hier wil ik wonen, hier wil ik horen. Wat maakt deze stad zo belangrijk voor Van Dis?

Bureau Buitenland - Adriaan van Dis: een vreemdeling onder vreemdelingen in Parijs

Hét sociale laboratorium van Europa

“Parijs is hét sociale laboratorium van Europa”, vertelt Van Dis, “alles waar wij graag van wegkijken gebeurt daar. Het barst er van de mensen die uiteindelijk een nieuw leven zijn begonnen. Dat levert een spannende samenleving op, met mensen die anders denken over geschiedenis, koloniale tijd en rechtvaardigheid.” En dat maakt Parijs tot een inspirerende omgeving, “de stad heeft mij vier boeken gegeven, ik heb hier altijd zin om te schrijven.”

'In ben een vreemdeling in Parijs'

“Ik ben een vreemdeling in Parijs”, vertelt van Dis, die zelf jarenlang in de stad woonde, “en wel een vreemdeling onder vreemdelingen”. De anonimiteit van de grote stad en de vele verschillende sociale groepen biedt mogelijkheden volgens de schrijver, “nergens thuis zijn, daar voel ik me fijn bij.”

Wie zich wel ergens thuis wil voelen, gaat gehaast op zoek naar een gevoel van veiligheid, volgens Van Dis. “Dan ga je hekken zetten en mensen buitensluiten, maar de mens is fluïde en kent niet één identiteit, maar vele.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie