Buitenland
NOSNTR

Tien jaar na Nelson Mandela's dood, hoe staat het land ervoor?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tien jaar na Nelson Mandela's dood, hoe staat het land ervoor?

Vandaag tien jaar geleden overleed Nelson Mandela, voormalig president van Zuid-Afrika en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Wat is zijn nalatenschap?

"Zijn erfenis is vooral zijn oproep tot een gelijk Zuid-Afrika voor iedereen, wit en zwart", zegt correspondent Elles van Gelder vanuit Kaapstad. "En ik moet zeggen, dat is niet gelukt. Er is nog steeds grote armoede onder de zwarte Zuid-Afrikanen."

'Het is niet al te best'

"De sterfdatum vandaag wordt dus ook aangepakt om te kijken naar hoe het land ervoor staat. Tien jaar na zijn dood en ongeveer dertig jaar na de eerste democratische verkiezingen."

"En het is niet al te best. Ik heb het over grote werkloosheid, stroomuitval, criminaliteit, wanbeheer, corruptie en een grote welvaartskloof tussen wit en zwart", aldus Van Gelder.

"De oude generatie denkt met weemoed terug naar Mandela vandaag, maar er worden ook wel vragen gesteld."

'Jonge generatie is kritisch'

"Mandela's erfenis wordt ook wel een steeds verder verleden. Steeds meer jonge Zuid-Afrikanen hebben de apartheid niet meegemaakt, dus daar heb je toch wel een een ander beeld.

Zij moeten gewoon dealen met hun dagelijkse harde realiteit. Die hebben geen vergelijkingsmateriaal en zijn ook degenen die wat kritischer zijn", vertelt Van Gelder.

"Maar die discussie is wel goed op zo'n dag als vandaag. Dat geeft ook maar weer aan dat Zuid-Afrika echt een democratie is."

Nieuws en Co 5 december 2023 - audio

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie