Buitenland
NOS

Ethiopische leger en rebellen in Tigray sluiten na 2 jaar oorlog een bestand

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ethiopische leger en rebellen in Tigray sluiten na 2 jaar oorlog een bestand

Na twee jaar oorlog hebben het Ethiopische leger en de rebellen in de opstandige regio Tigray een bestand gesloten. Dat gebeurde na tien dagen onderhandelen, in Zuid-Afrika, onder leiding van de Afrikaanse Unie.

Ethiopische leger en rebellen in Tigray sluiten na 2 jaar oorlog een bestand

"We wisten wel dat ze aan het praten waren, maar het voelt toch als een soort van verrassing", vertelt Afrika-correspondent Elles van Gelder in het NOS Radio 1 Journaal. "Er kwam zo weinig naar buiten over die gesprekken. Ze zouden zondag ook al klaar zijn, maar hadden toch wat langer nodig, met dit resultaat dus. Met de hoop dat dit het begin van het einde van een 2-jarige oorlog."

Humanitaire ramp

Volgens Van Gelder is er door de oorlog een humanitaire ramp gaande in de Tigray-regio. "90 procent van de mensen zou daar voedselhulp nodig hebben. Mensen die overleden zijn wegens gebrek van medicatie. We hebben het over etnische zuiveringen, massaverkrachtingen, dus ja als de deuren daar nu echt open gaan, is het de vraag wat we daar gaan aantreffen."

Bestand

De afgelopen maanden was het Ethiopische leger aan de winnende hand. "De rebellen van Tigray zeggen dan ook dat ze pijnlijke concessies hebben moeten doen aan de Ethiopische regering. Abiy Ahmed zegt zelf dat hij gecommitteerd is aan deze vrede, heeft zijn troepen bedankt en heeft het in een verklaring al over de heropbouw van Tigray."

"Nog wel een andere opmerkelijke verklaring was van zijn minister die hier in Zuid-Afrika was om te onderhandelen, die zei: het is een zooitje geweest wat voorkomen had kunnen worden. Ze hebben er van geleerd. Hij schreef ook nog: we must all cheer up and move forward."

Afspraken

Het is nog niet helemaal duidelijk wat er nu allemaal is afgesproken. "We weten nog niet alle details en hoe het geïmplementeerd gaat worden. Maar er is dus die wapenstilstand, er wordt gesproken over ontwapening en het integreren van de rebellen in het leger. Daarnaast is er afgesproken dat er humanitaire toegang zal komen. Dat is cruciaal en daarom ook de grote hoop dat dit echt stand zal houden."

Eritrea

Het leger van Eritrea heeft in de afgelopen periode meegeholpen aan de kant van het Ethiopische leger, het is nu de vraag of zij zich zullen terugtrekken. "Eritrea zat niet aan de onderhandelingstafel. Ook niet burgermilities die ook meevochten aan de kant van Ethiopië. Die hebben hun eigen appeltje en conflicten met Tigray. Daar hebben we nog geen reacties van gehoord."

"Het zal wel een voorwaarde geweest zijn voor de rebellen. Die riepen altijd: de buitenlandse inmenging moet eruit. Wat Eritrea gaat doen weten we nog niet. Daarom wordt gezegd: het is begin van een vrede."

Wreedheden

"De minister zei natuurlijk: cheer up and forward. Er is toch wel een hele grote groep vanuit Tigray en de internationale gemeenschap dat we ook echt wel moeten gaan kijken naar wat er gebeurd is en dat je er ook niet zomaar overheen kan stappen. Daar moet verder onderzoek naar gedaan worden. Het is ook de vraag of zoiets in die nieuwe plannen staat."

RJN tigrya bestand

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie