Buitenland
NOS

Vandaag hoorzitting in India over legalisering homohuwelijken: 'Gelijke rechten zijn er nog niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag hoorzitting in India over legalisering homohuwelijken: 'Gelijke rechten zijn er nog niet'

Het is een belangrijke dag vandaag voor tientallen miljoenen homoseksuelen in India. In het hooggerechtshof is een hoorzitting over legalisering van 't homohuwelijk. NOS-correspondent Aletta André vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

"Meerdere homo's hebben met petities om deze zaak gevraagd", zegt André. "Ze willen dat het homohuwelijk wordt erkend in India. Zo kunnen ze gelijke rechten krijgen, zoals het in aanmerking komen voor adoptie, een pensioen ontvangen bij het overlijden van de partner en het hebben van een gezamenlijke bankrekening. Vorig jaar zijn de petities ingediend. Nu heeft het hooggerechtshof besloten om ze te behandelen. "

Niet meer illegaal

"Tot 2018 was homoseksualiteit illegaal in India. Dit was bepaald op basis van een wet die uit de koloniale tijd afstamt en homoseksualiteit als 'niet natuurlijke seks' verbood. Destijds is er geen wet aangepast, maar besloot het hooggerechtshof dat een homoseksuele relatie hebben gewoon is toegestaan. Dat was een hele belangrijke beslissing voor de LHBTIQ-gemeenschap in India, maar hiermee 'waren ze er nog niet', werd er gezegd. Gelijke rechten zijn er nog niet."

Debat

"Er komen best veel reacties op, ook tegenreacties. India blijft een conservatief land. Zo spreken vertegenwoordigers van grote religies zich erover uit en benoemt de nationale kinderbescherming van India dat het 'slecht zou zijn voor Indiase kinderen om op te groeien in een gezin met een homohuwelijk'.'

"Ook klinken er veel geluiden van steun. Psychiaters benadrukken dat homoseksualiteit absoluut geen ziekte is en spreken het belang uit van het krijgen van gelijke rechten. De Indiase regering is tegen en neemt een conservatief standpunt in. Zij vragen of de zaak overgegeven kan worden aan het parlement, omdat het om een wet gaat, maar sommige petities maken duidelijk dat de wet niet per se veranderd hoeft te worden. Dit omdat de teksten in de wet genderneutraal zijn opgeschreven. Er is een debat gaande, wat tekenend is voor de groeiende acceptatie in de maatschappij."

r1jn india homohuwelijken

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie