Buitenland
WNL

Oud VS-ambassadeur Schuwer: leg Poetin nu al sancties op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud VS-ambassadeur Schuwer: leg Poetin nu al sancties op

De NAVO-leiders zouden nu al met een sanctiepakket tegen Rusland op de proppen moeten komen. Dat zei voormalig VS-ambassadeur Henne Schuwer maandagochtend in Sven op 1. "Poetin zal trachten om zo lang mogelijk onder de grens van sancties te blijven", aldus de topdiplomaat. Maar volgens Schuwer is die grens inmiddels bereikt. "Het moment voor een eerste ronde van waarschuwingssancties is daar."


Schuwer, kabinetschef van Jaap de Hoop Scheffer in zijn tijd als secretaris-generaal van de NAVO, durft nog weinig te zeggen over de afloop van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. "De moeilijkheid is dat niemand in het hoofd van meneer Poetin kan kijken."

Maar over het scenario van een totale invasie is hij sceptisch. "Ik weet niet of Poetin tot en met Kiev binnenvalt. Dat is een enorme stad en dan krijgt hij echt de hele paraplu aan sancties over zich heen gestort."

Vluchtelingenstroom

Toch vindt Schuwer dat er rekening gehouden moet worden met eventuele vluchtelingenstromen. "Voor het bezetten van heel Oekraïne heeft Poetin de troepen nu niet, maar het zou kunnen zijn dat hij het land in tweeën splitst. In dat geval zouden er veel vluchtelingen naar Polen en de Baltische staten uitwijken." De voorbereiding van vluchtelingenkampen moet volgens Schuwer dus nu al in gang worden gezet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie