Buitenland
VPRO

Hoorzitting Capitoolbestorming van start

foto: JEFF KOWALSKY / AFPfoto: JEFF KOWALSKY / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoorzitting Capitoolbestorming van start

Het Amerikaanse Congres gaat beginnen met een langverwachte hoorzitting over de bestorming van het parlementsgebouw begin vorig jaar. Deze kan uiteindelijk leiden tot vervolging van voormalige president Donald Trump.

Historische hoorzitting in de VS

Berg aan getuigenissen en documenten

''De onderzoekscommissie heeft ruim 900 getuigen gehoord en een berg aan documenten onderzocht'', vertelt Kenneth Manusama in Bureau Buitenland. De zevenkoppige commissie zal haar bevindingen tijdens de hoorzittingen presenteren. ''Er wordt vooral uitgekeken naar getuigen van hoog niveau zoals de voormalige stafchef van oud-vice-president Mike Pence'', legt de expert Amerikaans constitutioneel recht uit. De hoorzitting wordt live uitgezonden. ''Daarom zullen de congresleden er alles aan doen om hun bevindingen stap voor stap aan het volk te presenteren.''

Politiek gesteggel

De Republikeinen zijn geen groot voorstander van het onderzoek. Met processen en stemmingen probeerden ze het proces te vertragen. Slechts twee Republikeinen waren bereid om in de commissie zitting te nemen, beiden openlijk felle politieke tegenstanders van Donald Trump. ''Congreslid Liz Cheney vreest voor de toekomst van haar Republikeinse partij. Zij durft het als een van de weinigen binnen die partij openlijk op te nemen tegen Trump'', legt Manusama uit. Voor het pro-Trumpkamp is dit reden om het onderzoeksproces een “politieke heksenjacht” te noemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vervolging Trump?

De grote vraag is of Donald Trump zal worden vervolgd. De Amerikaans recht-deskundige denkt dat de congresleden vervolging wel gaan aanbevelen bij het Amerikaanse Ministerie van Justitie. En ook het Openbare Ministerie in de staat Georgia kijkt met interesse mee. Dat overweegt de voormalige president te vervolgen voor het onder druk zetten van een functionaris om meer stemmen te krijgen toen die bij de laatste presidentsverkiezingen dreigde te verliezen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

FOX doet niet mee

Niet alle media zenden de hoorzitting uit. Zo heeft de grootste nieuwszender op de kabel, FOX News aangegeven de dagelijkse programmering gewoon voort te zetten. Manusama denkt dat daarom een groot gedeelte van de Amerikaanse bevolking het niet zal volgen. Ook vreest hij voor verdere polarisatie in het toch al sterk verdeelde land.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie