Buitenland
AVROTROS

'Enorme druk op Trump vanuit conservatieve hoek om coronamaatregelen op te heffen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Enorme druk op Trump vanuit conservatieve hoek om coronamaatregelen op te heffen'

Twintig procent van de Amerikaanse beroepsbevolking zit op dit moment werkloos thuis door de coronacrisis. En de cijfers blijven oplopen. Volgens correspondent Michiel Vos is daarbij een belangrijke vraag: kan een zittend president worden herkozen met een economie die eigenlijk in duigen ligt? Hij vertelt erover in Humberto.

Bekijk hier het gesprek terug met Amerika-correspondent Michiel Vos

Openlijk flirten

"Je ziet dat de economie enorme klappen krijgt", zegt Vos. "En daarom wil Trump de maatregelen versoepelen, vanwege die slechte cijfers."

"In verschillende staten, bijvoorbeeld Texas, wordt er gezegd: wij willen weer aan het werk. Die staten voelen de druk van het virus niet zoals die in New York of Michigan gevoeld wordt. En dus flirt Trump openlijk met dat soort staten, door te zeggen: open de boel maar", legt uit Vos uit.

Druk vanuit niet-thuiswerkende bevolking

De druk op Trump komt met name vanuit conservatieve hoek, constateert Vos. "Mensen met gewone banen, die niet thuis kunnen werken, die in de bouw werken bijvoorbeeld. Dat soort mensen vinden dat ze het slachtoffer zijn van maatregelen die gelden voor de grote steden. De blue cities, steden die vaak Democratisch stemmen zeggen: wij wonen daar niet, wat moet ik met die maatregelen?"

Trump wil de economie dus snel openen, met maar één doel, zegt Vos. "Hij wil voorkomen dat iedereen thuiszit op 3 november, bij de verkiezingen. Dat zou voor hem een moeilijke zaak worden om uit te leggen. Maar als hij iedereen weer aan het werk krijgt, zou hij zomaar kunnen worden herkozen."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie