Buitenland
BNNVARA

Israël gaat delen van de Westelijke Jordaanoever annexeren en ze lijken niet stil te staan bij de gevolgen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël gaat delen van de Westelijke Jordaanoever annexeren en ze lijken niet stil te staan bij de gevolgen

Israël gaat per 1 juli delen van onder andere de Westelijke Jordaanoever annexeren. Premier Netanyahu zegt dat dit de grootste en beste kans is sinds 1948 om deze stap te zetten naar een verdere soevereine staat Israël. In De Nieuws BV bespreken historicus Tineke Bennema en journalist Natascha van Weezel de toekomst van de Westelijke Jordaanoever.

Bennema heeft zelf jarenlang in Palestijns gebied gewoond en legt uit dat Natanyahu heeft beloofd een belangrijk deel van de Westelijke Jordaanoever te gaan annexeren. "Dat is de Jordaanvallei, dat grenst aan Jordanië. Het gaat om 22 procent van de Westelijke Jordaanoever. Palestijns gebied, met daarin grote blokken nederzettingen die hij wil aansluiten bij Israël", legt Bennema uit.

Geen toeval

Dat Netanyahu de annexatie aankondigt is niet geheel toevallig. Er loopt momenteel een strafzaak tegen de premier waarin hij wordt verdacht van corruptie. Van Weezel: "Daarnaast zegt hij het denk ik ook om de wat meer rechtse, meer zionistische kiezers aan zich te binden. Hij heeft die belofte gemaakt en nu zegt hij nu ga ik het ook doen." Volgens Bennema lijkt het voor de hand liggend dat Netanyahu het wel gaat doen: "Hij is gek als hij het niet doet. Hij zei natuurlijk in zijn toespraak dat het een historische kans is."

De Verenigde Staten liet eerder weten Israël te steunen bij de annexatie. Bennema: "Er is nog nooit een president geweest die goedkeuring verleend aan annexatie. Het is voor hem een gigantisch mooie kans en daarin kan hij als premier straks de geschiedenis in gaan als iemand die Israël een belangrijke dienst heeft bewezen."

Quote

Ik vind het, als een soort van buitenstaander, pijnlijk om te zien, maar het kan ze steeds minder schelen

Natascha van Weezel

'Mensen zijn ontzettend murw'

Van Weezel heeft veel vrienden en familie die in het land wonen en hoort verschillende geluiden. "Wat ik heel erg merk bij een deel van mijn familie is een verschrikkelijke vorm van apathie en dat vind ik lastig om te begrijpen vanuit hier. Dan confronteer ik ze wel eens ermee, en dan zeggen ze you don’t know what it’s like. Dat ik niet weet, als buitenlandse Jood, hoe het is om hier dagelijks te leven. Om bang te zijn voor geweld, om altijd het conflict te hebben. Ik vind het, als een soort van buitenstaander, pijnlijk om te zien, maar het kan ze steeds minder schelen."

Die apathie bij de Israëliërs is in de loop der jaren toegenomen volgens Van Weezel. "Vroeger, het was geen hartstochtelijke vriendschap, maar toen kenden Israëliërs en Palestijnen elkaar nog een beetje. Ze konden letterlijk bij elkaar over vloer komen. Nu staat er een muur waardoor ze elkaar nooit meer zien. Mijn generatie Israëliërs en Palestijnen hebben elkaar nog nooit ontmoet. Er is vervreemding, er is propaganda, aan beide kanten."

Bennema zegt de apathie die Natascha benoemd enigszins te herkennen aan de Palestijnse kant: "Ik herken het in die zin wel dat mensen ontzettend murw zijn. Van alle beloften die in het verleden zijn gemaakt die worden toch nooit waargemaakt. Zij hebben het altijd over de lege woorden waar zij mee worden toegesproken. We krijgen nooit concreet een Palestijnse staat dichterbij.

In de steek gelaten

Bennema zegt dat de Palestijnen hun droom zien vervliegen van een tweestaten oplossing als die annexatie plaatsvindt. "Ze voelen zich in de steek gelaten door alle mogendheden die zich altijd hebben ingezet voor de tweestaten oplossing en vredesakkoorden en dergelijken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naast in de steek gelaten merkt Bennema ook een soort gelatenheid: "Ze leven al zo lang onder bezetting, ze zijn opgesloten door de muur en checkpoints en dergelijken, ze kunnen toch al niet van de ene stad naar de ander. Dus in die zin is er ook een soort gelatenheid dat ze denken wat maakt het allemaal nog uit." Van Weezel denkt dat een twee staten oplossing echt de enige manier is waarop een duurzame vrede mogelijk zou zijn.

Quote

Je hebt misschien kans op aanslagen, je hebt demonstraties en protestmogelijkheden elders in de Arabische wereld.

Tineke Bennema

Een tegenreactie

Omdat de Palestijnen weinig ruimte hebben om een tegenreactie te geven denkt Bennema dat de grootste reacties buiten Palestina zullen komen. "Je hebt misschien kans op aanslagen, je hebt demonstraties en protestmogelijkheden elders in de Arabische wereld. En ik denk ook, afgezien van alle internationale protesten die zullen komen, dat er voor Israël ook een groot gevaar in schuilt dat Jordanië het vredesakkoord zal opzeggen en dat er een enorm conflict aan de grens zal ontstaan."

Israël lijkt niet stil te staan bij de gevolgen voor zichzelf, of voor hun buren en dat noemt Van Weezel pijnlijk. "Ik vind het zo lastig dat Israël voor mijn gevoel niet altijd verder denkt. Het is een staat die gebaseerd is op veiligheid, voor een deel op angst en bestaansrecht en dat zijn allemaal dingen die ik heel goed begrijp. Als ze dit doen kunnen ze een tegenreactie verwachten van de Palestijnen, de Jordaniërs, van wie dan ook en dan komt er gewoon weer oorlog en zullen er weer heel veel mensen sterven."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie