Buitenland
VPRO

In Zweden rijden vijftienjarigen in Porsches en vrachtwagens op de weg

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. In Zweden rijden vijftienjarigen in Porsches en vrachtwagens op de weg

Eddie Malmberg is trotse bestuurder van zijn wit-paarse vrachtwagen die wel tien ton weegt. En dat is opvallend, want hij is nog maar vijftien jaar oud. In Zweden mag je vanaf die leeftijd al de weg op, zolang je voertuig maar als tractor wordt aangemerkt. En van die regel maken veel Zweedse jongeren slim gebruik, vertelt correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.

Op sociale media delen mensen nagemaakte nieuwsberichten van kinderen die naar school gaan met bijvoorbeeld een tank of het antieke Vasa-oorlogsschip dat in de haven van Stockholm ligt. "Op het platteland zie je veel tieners in Amerikaanse pick-up trucks en hier in Stockholm zie je opeens allerlei rijkeluiskinderen rondrijden in Porsches, Land Rovers en BMW-5 Series", vertelt de correspondent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een brommerrijbewijs, een snelheidsbegrenzer van dertig kilometer per uur, een oranje driehoek en je mag de weg op. Volgens de Zweedse wet wordt je voertuig dan gezien als een tractor, ook al zit je in een Porsche. "De regel is twee jaar geleden ingegaan zodat juist veilige nieuwe auto's gebruikt kunnen worden om langzaam in rond te tuffen", vertelt Michels.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Michels is de wetgeving een ramp. Die leidde alleen de afgelopen maand al tot meerdere doden en zwaargewonden. "Ik zag een filmpje van een achtervolging van een zestienjarige jongen die met een knopje zijn begrensde 'tractor' kon omschakelen naar een gewone personenauto", vertelt Michels. De overheid wil nu onder andere een gordelplicht, winterbanden en strengere eisen voor het rijbewijs. Voor medici, politie en verzekeringsmaatschappijen is dit niet genoeg. Zij eisen dat het niet meer mogelijk wordt voor minderjarigen om de weg op te gaan.

En terwijl de Zweedse regering debatteert over het aanscherpen van de regelgeving omtrent de zogenaamde 'A-traktoren', rijdt Eddie Malmberg morgen weer in zijn vrachtwagen naar school.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie