Podcast

Een jaar na het Brexit-akkoord: 'Er zijn nog heel veel losse eindjes'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een jaar na het Brexit-akkoord: 'Er zijn nog heel veel losse eindjes'

De dag voor kerst 2020 was er ineens een akkoord tussen de EU en Groot-Brittannië over de situatie na Brexit. Nu, een jaar later, zijn er echter nog altijd veel losse eindjes, vertelt Brexit-kenner Rem Korteweg van het instituut Clingendael in Europa Draait Door. "In tegenstelling tot wat Boris Johnson altijd zegt: Brexit is not done."

#18 - Waarom is Boris Johnson ineens aangeschoten wild? (S03) - Europa draait door

In de podcast somde Korteweg alle losse eindjes eens op:

Noord-Ierland

Het heetste hangijzer is Noord-Ierland. Het landje wordt omsloten door Ierland (en de zee), dat nog wél bij de Europese Unie hoort. Zolang daar geen dichte grens zit, is de Europese douaneunie dus 'lek'. "De grote vraag is: wie gaat dit probleem oplossen?" vertelt Korteweg. De Britten vinden het een probleem van de Europese Unie, de Europese Unie zegt juist dat de Britten het moeten regelen: "Zij zeggen: ga zelf maar een deal sluiten met de Noord-Ieren en ga het maar uitvoeren…"

Gibraltar

Ook de status van het Britse kroonbezit Gibraltar, de rots in het zuiden van Spanje, is nog niet duidelijk. "Hier wordt ook nog over onderhandeld…", vertelt Kortweg,

Visserij

De visserij is al een jaar een heet hangijzer, vertelt Korteweg. Britse en Franse vissers hadden het afgelopen jaar regelmatig bonje over visgronden. Nu lijkt dat even in een water rustig vaarwater, maar het kan zo maar weer opgepookt worden, denkt hij. "Laten we niet vergeten dat afgelopen zomer Britse en Franse marineschepen in elkaars buurt waren om te kijken hoe er met elkaars visserijvloot om werd gegaan", aldus Korteweg.

Douaneprocessen

Ook de douaneregels zijn nog altijd niet duidelijk. Zo vinden de Britten dat de Europese Unie een veel te streng douanebeleid voert. Andersom valt dat mee, maar dat gaat ook op gang komen, zegt Korteweg. "Dan gaan we zien wat dat te weeg gaat brengen…"

Goedkeuring in 2024

Alsof al deze problemen nog niet genoeg zijn, kan Boris Johnson ook nog wakker liggen over het feit dat in december 2024 het Brexit-akkoord opnieuw zal moeten worden goedgekeurd door de Britse regeringen en de Europese Unie. 2024 Is nog ver weg, waardoor er nog veel kan gebeuren in de samenstellingen van die regeringen: in mei 2022 zijn er bijvoorbeeld verkiezingen in Noord-Ierland. Stel dat Noord-Ierland heel Brexit-kritisch wordt, dan wordt het nog een flinke kluif.

Ster advertentie
Ster advertentie