Buitenland
AVROTROS

5 vragen over: de zwarte schimmel in India die veel slachtoffers maakt

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over: de zwarte schimmel in India die veel slachtoffers maakt

Zwarte schimmel. Het is een ziekte die in India vele slachtoffers maakt. Met name onder corona-patienten die herstellende zijn. Kortom: het is een epidemie die nog gevaarlijker is dan corona, met slechts 50 procent overlevingskans.Paul Verweij, klinisch microbioloog aan het Radboud UMC, weet alles over schimmels en houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Daarom: vijf vragen over zwarte schimmel in India in Blok&Toine.

De 5 vragen in Blok&Toine

Wat is die zwarte schimmel precies?
"De zwarte schimmel komt in de omgeving voor," legt Verweij uit, "Het is een soort stofzuiger die dode planten afbreekt. Hij is ook aanwezig in Nederland, maar veel zeldzamer bij mensen."

Waarom zijn vooral mensen met covid gevoelig voor deze zwarte schimmel?
"Hier komen een aantal gevallen samen," zegt Verweij, "Veel patiënten in India hebben diabetes. Als je diabetes hebt, loop je meer kans om corona te krijgen. Bij de bestrijding van die ziekte raakt je immuumsysteem ontregelt, waardoor je afweer hyperactief raakt. Dan ben je meer gevoelig voor schimmels die in je lijf gaan huishouden."

Diabetes speelt hier dus een belangrijke rol. Het zorgt ervoor dat je immuunsysteem verslechterd, aldus de hoogleraar microbiologie. "Normaal gesproken is je lichaam in staat om die schimmel op te ruimen. Die schimmel leeft op glucose en ijzer. Juist bij diabetes krijgt de schimmel ruim baan."

Nu is er mogelijk een samenhang tussen die zwarte schimmel en het medicijn dat gebruikt wordt om coronapatiënten te helpen: dexamethason, ofwel cortico steroïden. En dat dáár je immuumsysteem dus zo van ontregelt raakt. Gebruiken we die medicijnen ook in Nederland?

"ja, standaard behandeling bij ernstige corona."

Wat is het ziekteverloop? En hoe wordt deze infectie behandeld?
"Omdat de schimmel zo agressief is, moet er snel worden opgetreden. Het vindt voornamelijk in het gezicht plaats, met ernstige verminkingen tot gevolg. Daarom moet vaak het oog worden verwijderd, zodat de schimmel niet in de hersenen terecht komt.

Zijn er ook gevallen bekend in NL met diezelfde schimmelinfectie? Verwacht u dat het ook naar Nederland zal komen?

"Er is een rapport gepubliceerd, waarin staat dat in 18 landen deze infectie plaatsvind. In Frankrijk, Turkije, maar ook in Nederland. Maar van alle gevallen, is de helft in India."

Ster advertentie
Ster advertentie