Buitenland
VPRO

Voortaan zit de Russische ambassade in Praag aan de ‘straat van de Oekraïense helden’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voortaan zit de Russische ambassade in Praag aan de ‘straat van de Oekraïense helden’

Mocht je in Praag willen navigeren naar de Russische ambassade, dien je sinds kort een nieuw adres aan te houden. Maar dat is meer dan een simpele administratieve wijziging, vertelt journalist Laura Postma in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Tsjechië met Laura Postma

Een nieuwe naam

“De gemeente Praag heeft besloten een deel van de straat waar de ambassade gevestigd is, te hernoemen naar ‘straat van de Oekraïense helden’”, vertelt de journalist. Dit gebeurt nadat een ander plein in de buurt al eerder werd vernoemd naar Boris Nemtsov, het Russische oppositielid dat werd doodgeschoten in 2015. “Dat is allemaal dankzij een controversiële anti-Russische politicus, Jan Chabr”, legt Postma uit. “Maar nu geniet hij dus dankzij de oorlog van bredere steun in het stadsbestuur, dat toch al niet erg Russisch gezind was.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een worsteling met de geschiedenis

Niet alleen in Praag: overal in het land woedt momenteel discussie over de namen van straten, pleinen en monumenten. Deze ontwikkeling heeft voornamelijk te maken met het feit dat veel van deze namen verwijzen naar de Russische bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. “Dit laat toch wel zien hoe geworsteld wordt met hun geschiedenis en hun positie in Europa”, vertelt de journalist.

“Bevrijd door de Russen in 1945, onderdrukt door de Sovjet-Unie tot aan 1989, en nu proberend een positie in te nemen ergens tussen oost en west. Dat ongemak en die dubbele gevoelens zit in de samenleving”.

Iets soortgelijks gebeurde onlangs in buurland Slowakije. “Daar werd eerder deze maand een monument ter ere van de gevallen Russische soldaten in de hoofdstad Bratislava beklad met de kleuren van de Oekraïense vlag”, vertelt Postma. Rusland reageerde woedend, terwijl de Slowaakse politiek zich relatief begripvol toonde. Deze landen in Centraal-Europa worden door de oorlog gedwongen hun positie in Europa en relatie ten opzichte van Rusland te herdefiniëren, legt de journalist uit. “Sommigen keren zich helemaal tegen Rusland, anderen kijken met weemoed terug op het communisme en voelen een warme band met Rusland”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie