Buitenland
NOS

Twee weken na de explosie in Beiroet: inwoners ruimen puin

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee weken na de explosie in Beiroet: inwoners ruimen puin

Het onderzoek naar de oorzaak van de explosie in Beiroet, nu bijna twee weken geleden, duurt volgens de president nog een tijd. Ondertussen zijn het vooral de inwoners zelf die bezig zijn met het puinruimen.

De explosie was in de haven en blies de halve stad weg. Er kwamen meer dan 170 mensen om het leven, 6000 mensen raakten gewond. Ook zijn er nog veel vermisten.

"Het leek wel een oorlogszone", zegt Rachid Mouawad in NOS Met het Oog op Morgen. Hij is van Libanese afkomst en wilde helpen met opruimen in de stad. "Alles was kapot, er was overal glas. Mijn vader woonde er tijdens de burgeroorlog en hij zei dat het precies daar op leek."

Dakloos

Zo'n 300.000 mensen hebben bij de explosie hun huis verloren. "Bij mijn neef zijn alle ramen kapot, mijn ouders waren in de bergen dus die hebben alleen het geluid gehoord."

Eenmaal aangekomen in Beiroet bleek zomaar gaan helpen nog niet zo eenvoudig. "Op de dag dat wij er waren was een officiƫle waarschuwing dat mensen niet moesten gaan vegen. Er zouden misschien chemische stoffen vrij kunnen komen."

Mouawad wil snel terug naar Beiroet om alsnog te gaan helpen. Het geld dat is opgehaald met Giro 555 moet wat hem betreft naar de hulporganisaties gaan. "11,5 miljoen euro is echt heel veel, ongelooflijk. Maar dat moet niet naar de overheid gaan."

ooglibanon

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie