Buitenland
VPRO

Noord-Koreaan klaagt Nederlandse scheepsbouwer aan

foto: Adam Warzawa / EPAfoto: Adam Warzawa / EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Noord-Koreaan klaagt Nederlandse scheepsbouwer aan

Een Noord-Koreaan klaagt een Nederlands bedrijf aan dat zaken deed met een Poolse scheepswerf waar hij jaren is uitgebuit. "De Nederlandse wet verbiedt het voordeel te trekken uit uitbuiting", vertelt zijn advocaat Barbara van Straaten van Prakken D’Oliveira in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Volgens Van Straaten heeft haar cliënt bewijs dat de Nederlandse scheepsbouwer bekend was met de werkomstandigheden op de werf in Polen. "Het is meer een principiële zaak. Als we dit winnen denk ik dat bedrijven heel goed moeten gaan uitkijken of dit ook bij hen het geval is."

Onderzoekers van het Leiden Asia Centra schatten dat er zeker 150.000 Noord-Koreanen onder dwang in het buitenland werken om het regime van Pyongyang te financieren. In Polen werken momenteel zo'n 480 Noord-Koreaanse dwangarbeiders. Het Noord-Koreaanse regime verdiende zeker 1 miljard euro per jaar door dwangarbeiders over de hele wereld aan het werk te zetten, aldus hoogleraar Koreastudies Remco Breuker.

Quote

Remco Breuker

Twaalf uur werken is normaal, soms zestien uur en als het moet werken ze de hele nacht

De Koreanen werken onder erbarmelijke omstandigheden. "Ze maken lange dagen. Twaalf uur werken is normaal, soms zestien uur en als het moet werken ze de hele nacht door om een deadline te halen", vertelt Breuker.

De identiteit van de aanklager blijft anoniem. Terecht, vindt Breuker. "Als je niet dood wil, blijf je anoniem. Er kan iets met hem gebeuren, of met vrienden of familie die nog in Noord-Korea wonen."

Noord-Koreaan klaagt Nederlands bedrijf aan

Ster advertentie
Ster advertentie