Buitenland

Grijpen vrouwen de macht bij de midterms?

VPRO
foto: EPA/PETER FOLEYfoto: EPA/PETER FOLEY
  1. Nieuwschevron right
  2. Grijpen vrouwen de macht bij de midterms?

De Amerikaanse midterms zijn dit keer ook de midterms van de vrouwen. Nooit eerder dongen zoveel vrouwelijke kandidaten mee naar een publieke functie.

"Ze werden vaak wakker geschud door de verkiezing van Trump als president, twee jaar geleden", zegt de Nederlands-Amerikaanse journalist Carol Rock in Bureau Buitenland. "Deze pink wave is eigenlijk de verdienste van president Trump."

Ruim driekwart van de vrouwelijke kandidaten, die dinsdag verkiesbaar zijn tijdens de midtermverkiezingen, is Democraat. Vrouwelijke kiezer wordt daarnaast een doorslaggevende stem toegedicht.

En daarom kijkt Bureau Buitenland door de ogen van drie vrouwelijke Amerikadeskundigen naar deze verkiezingen: Maartje Somers, NRC-redacteur, Sara Polak, verbonden aan de Universiteit Leiden en Carol Rock, Nederlands-Amerikaans journalist.

Het is de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump. Alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden, eenderde van de honderd Senaatszetels, tientallen gouverneurschappen en burgemeestersplekken, komen vrij.

Polls niet te vertrouwen

"De peilers denken dat de Democraten het Huis gaan winnen, maar daar ben ik niet gerust op", bekent Polak. "Die voorspellingen kun je, net als twee jaar geleden met de presidentsverkiezingen, niet vertrouwen."

De Democraten staan er momenteel nog gunstig voor wat betreft 'het Huis' in de peilingen. Maar in de laatste dagen weten Republikeinen altijd nog wel een inhaalslag te maken, zegt Polak. Ook is de lage opkomst bij de midterms een probleem voor de Democraten. Zo blijven veel Afro-Amerikanen en latino’s vaak weg. "Die stemmen doorgaans op een Democraat."

Recordaantal vrouwen

Maar liefst 234 vrouwen doen mee aan de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden – veel meer dan het record van 167 uit 2016. 22 vrouwen zijn in de running voor een Senaatszetel, eveneens een record, net als de zestien vrouwen die kandidaat zijn voor een gouverneurspost.

Ook op staatsniveau zijn opmerkelijk veel vrouwen kandidaat. In 34 van de 46 staten waar verkiezingen zijn, doen meer vrouwen mee dan ooit, en dat zijn voor het overgrote deel vrouwen die voor de Democratische partij uitkomen.

Volgens Somers zijn er genoeg redenen voor Democraten - en Democratische vrouwen in het bijzonder - om richting de stembus te gaan na twee jaar Trump. Zo staat het recht op abortus ter discussie, is Trump meermaals in het nieuws gekomen met vrouwonvriendelijke opmerkingen en heeft ook de verkiezing van opperrechter Kavanaugh kwaad bloed gezet.

Toch hoor je de Democraten daar weinig over. "De Democraten focussen zich bijvoorbeeld op onderwerpen als betaalbare gezondheidszorg." Een van de weinige onderwerpen waar het debat nog niet zwaar gepolariseerd is.

Migratie en economie

De vraag is echter of dat voldoende is. De Republikeinen hebben de wind in de zeilen wat de economie betreft en aan een onderwerp als migratie durft menig Democraat zich niet te branden. Somers: "De Democratische partij heeft het antwoord nog steeds niet gevonden na het verlies van Clinton." Het ontbreekt de Democraten aan een uithangbord, een plan.

Toch is er een “hele luidruchtige protestbewegingen van vrouwen richting de Republikeinen”, zegt Somers. "Je moet daarbij denken aan #MeToo, wapengeweld, #BlackLivesMatter, de verkiezing van Kavanaugh als opperrechter. Bij al die onderwerpen staan vrouwen op de voorgrond."

'Mooie periode voor vrouwen'

Ook in de voorverkiezingen is een recordaantal vrouwen, vooral bij de Democraten, doorgebroken. Rock voelt de verandering als ze alleen al door haar tijdlijn scrolt.

"Het is zo’n mooie periode voor vrouwen, er is zoveel energie. En ergens is dat allemaal getriggerd door de verkiezing van Trump. Zonder hem was deze pink wave niet zo krachtig geworden.”

Vastberadenerdan ooit

Zo volgt Rock vriendinnen via Facebook die campagnes leiden, die zich verkiesbaar hebben gesteld. "Dat is zo mooi. Er staat iets te gebeuren. De boodschap is: wij zijn boos en gefrustreerd, maar vastberadener dan ooit."

Toch denkt Rock dat er nog niet naar gehandeld wordt. "Dat is al decennia zo. Ik denk dat het nog wel even duurt voordat deze golf zich echt doorzet. Ik blijf hoopvol."

Trump gaat voor de knock-out

Wil je nog meer weten over de midterms en alle andere zaken rondom het presidentschap van president Trump? Luister dan naar onze Presidential Podcast. Onze laatste podcast gaat ook over de midterms:

"Trump gaat in volledige campagnemodus. Zijn keuzes zijn: of de rest van zijn presidentschap vleugellam zijn, of een knock-out uitdelen aan de Democraten."

{podcast audio="63892" caption="Presidential Podcast #60: Trump gaat voor de knock-out" }
Ster advertentie
Ster advertentie