Buitenland
VPRO

Chileense politie intimideert Nederlandse journalist

foto: Boris van der Spek
  1. Nieuwschevron right
  2. Chileense politie intimideert Nederlandse journalist

De Nederlandse journalist Boris van der Spek zegt vanwege een interview te worden geïntimideerd door de Chileense onderzoekspolitie. Terwijl hij op vakantie was belde die aan bij zijn huis en bij dat van zijn schoonfamilie. Dat zegt Van der Spek in een gesprek met Bureau Buitenland.

VPRO BB Chili

De politie zocht hem op na de publicatie van een interview met een inheemse leider. Die riep in het interview op tot geweld tegen de Chileense staat. De activist, Hector Llaitul, leider van de Mapuche minderheid is opgepakt. Van der Spek weet niet wat de politie van hem wil. Als journalist heeft hij ook in Chili recht op bronbescherming. Op Twitter deed hij zijn beklag bij de autoriteiten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op de achtergrond speelt een langlopend conflict met de Mapuche-minderheid in het zuiden van Chili. Deze inheemse groep eist het vertrek van bosbouwbedrijven van hun land. Radicale activisten als Llaitul schuwen daarbij geweld niet. De nieuwe regering van president Gabriel Boric wil het probleem oplossen, maar slaagt er niet in de Mapuches aan tafel te krijgen. Komend weekend stemmen de Chilenen over een nieuwe grondwet, waarin de Mapuches meer zelfbeschikking krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie