Buitenland
NOSNTR

Hoe gaat het nu met de kerncentrales in Oekraïne?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gaat het nu met de kerncentrales in Oekraïne?

Er zijn grote zorgen over de voormalige kerncentrale in Tsjernobyl. Vanmiddag claimden Oekraïense autoriteiten dat de centrale niet meer was aangesloten op het stroomnet. Gisteren sprak het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zijn zorgen uit over de ruim 200 medewerkers van Tsjernobyl die niet meer zouden zijn afgelost sinds de Russen de locatie overnamen. Behnam Taebi, hoogleraar energie- en klimaatethiek aan de Technische Universiteit Delft en directeur van het 'Safety and Security Institute' is te gast in Nieuws en co.


Elektriciteitslijn

"Ik maak me wel zorgen, maar we weten heel weinig over wat er aan de grond gaande is." vertelt Taebi. "We weten niet goed of de informatie die we krijgen, te vertrouwen is. Als de informatie is zoals dat op dit moment gemeld wordt, namelijk dat de kabels afgesneden zijn. Dan is dat zeker zorgelijk, omdat een reactor wordt geacht voortduren aangesloten te zijn op het net. Dat is nu niet het geval."

Het IAEA zegt dat er op dit moment geen acute reden tot zorg is. "Dat stelt mij gerust. Dat is de enige bron van informatie die ik op dit moment volledig kan vertrouwen. Er zijn op dit moment geen redenen tot zorgen. Maar de elektriciteitslijnen moeten hersteld worden."

IAEA

Het IAEA uit al langer zijn zorgen over de situatie in Oekraïne. Het Agentschap riep gister op om personeel in Tsjernobyl genoeg rust te geven. "Die 200 mensen hebben op dit moment de taak om de veiligheid van de te zorgen dat er geen stralingslekkage plaatsvindt. De zorgen van het IAEA zijn dat er bij het te lang werken en het niet wisselen van personeel fouten kunnen optreden. Ik denk dat rust geen luxe is, maar cruciaal voor het waarborgen van de veiligheid."

Het Atoomagentschap is een VN-organisatie. "Ik denk dat ze daarmee wel een rol kunnen spelen in dit conflict. Ze hebben alleen niet zoveel middelen. Maar ze kunnen wel onafhankelijk optreden, en dat is bijzonder."

Hoe gaat het met de kerncentrales in Oekraïne?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie